Türkiye’nin ilk nükleer enerji santraline ilk yakıt yüklemesi başladı

Ekonomi | 22.02.2019 - 12:56:42
ABONE OL

Rusya Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM tarafından inşası devam eden Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’nin 2 numaralı ünitesine ilk yakıt yüklemesi başlayarak önemli bir adım atıldı.

KALAN YÜKLEME BEŞ GÜN İÇERİSİNDE OLACAK

Yakıt yüklemesi, santralin VVER-1200 reaktörü ile donatılmış 2 numaralı ünitesinde iş takvimine uygun olarak gerçekleştiriliyor. 163 yakıt demetinin ilk serisi 19 Şubat tarihinde Moskova saatine göre 16:10'da başarıyla yüklendi. Kalan yüklemenin ise sonraki beş gün içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

ZİNCİR REAKSİYONUN İLK KRİTERİ YERİNE GELMİŞ OLDU

İlk yakıt yüklemesi, reaktörün çalışmaya başlamasını işaret etmesi bakımından büyük bir öneme sahip. Reaktörde ilk kez bir zincir reaksiyonu başlatılmasıyla ilk kritiklik sağlanmış olacak ve reaktörün daha fazla çalışması için gereken temel parametreler belirlenecek. Bundan sonraki aşamalar ise; şebekeye bağlantı, güç yükseliş testi ve ticari işlemlerin başlatılmasını içeriyor.

ÜNİTE YIL SONUNA KADAR TİCARİ FAALİYETLERİNE BAŞLAYACAK

Rosenergoatom'un Genel Müdürü Andrei Petrov, “Bu işlem, reaktörün çalıştırılmasının başlangıcını işaret ediyor. Bu da, Novovoronej-2'deki 2 numaralı ünitenin yapımı ile ilgili tüm işlemlerin gerçekleştirildiği anlamına geliyor. Daha sonraki operasyonlar üniteyi ilk kritiklik ve elektrik üretimi için hazırlayacaktır. Ünitenin bu yılsonuna kadar ticari faaliyete başlaması planlanıyor.” dedi.

HER YIL 4 MİLYON TONDAN FAZLA SERA GAZI EMİSYONUNU ÖNLEYECEK

Reaktörün başlatılması, Orta Rusya’nın elektrik şebekesindeki nükleer payın yüzde 27’ye yükselmesini sağlayacak. Böylece her yıl 4 milyon tondan fazla sera gazı emisyonunu önleyecek ve bölge ekonomisini canlandıracak.

SANTRAL, RUSYA’NIN AVRUPA KISMINA GÜVENİLİR TEMİZ BİR ENERJİ SAĞLAYACAK

İki numaralı ünitenin 2019 yılının sonunda işletime alınması hedefleniyor. Ünite ile birlikte toplam kapasitesi 3.2 GWe’ye çıkacak olan santral, Rusya’nın Avrupa kısmına güvenilir temiz bir enerji sağlayacak.

Çiftçiye yüzde 70 hibeli gübre desteği

Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu’nda yapılan değişikliklere destek

İZENERJİ ve İZELMAN’da grev çanları çalıyor

Kokuroğlu: “Araç alım satımlarında ekonominin çarklarının döndüğünü hissedebiliyoruz”

ATSO’dan üye aidatlarına af kararı

ABONE OL