Sağanaklar nedeniyle ara verilen çeltik hasadına yeniden başlandı

Ekonomi | 04.10.2018 - 17:54:34
ABONE OL

Çeltik ambarı olarak bilinen Edirne'de hasadın başladığı zamana denk gelen sağanaklar nedeniyle mola verilen biçme işlerine yeniden devam ediliyor.

Türkiye'deki çeltik üretiminin yüzde 45'ini yaptığı için "çeltik ambarı" olarak bilinen Edirne'de hasadın başladığı zamana denk gelen sağanaklar nedeniyle mola verilen biçme işlerine yeniden başlandı.

EDİRNE'DE MOLA VERİLEN BİÇME İŞLERİNE YENİDEN BAŞLANDI

Tava hazırlanması, su verilmesi, çeltik tohum ekimi ve gübreleme gibi meşakkatli yolculuğun sonunda, ürününü hasat etmeye başlayan çiftçinin karşısına yoğun sağanaklar engel olarak çıktı. Biçerdöverlerin çamur nedeniyle tarlaya girememesiyle zorunlu mola güneşli havaların ardından sona erdi. Çiftçi, güneşli günlerin ardından kuruyan tarlalara yavaş yavaş girmeye başladı.

EDİRNE GENELİNDE 550 BİN DEKAR ALANDA ÇELTİK ÜRETİMİ YAPILIYOR

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Edirne genelinde 550 bin dekar alanda çeltik üretimi yapıldığını söyledi. Son günlerdeki şiddetli sağanağın çeltik saplarını yatırdığını anlatan Yorulmaz, "Yağış dolayısıyla hasat durmuştu, bazı yerlerde başladı kısa sürede tamamında hasat çalışmaları başlar." dedi. Çeltikte iyi bir rekolte yılı beklendiğinin altını çizen Yorulmaz, tüm dünyada hububat sıkıntısı yaşandığını, tarımın öneminin bir kez daha ön plana çıktığını anlattı.

"ÜLKEMİZDE DAHA FAZLA TARIMA ÖNEM VERMEK GEREKİYOR"

Üretimin artması için tarıma daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade eden Yorulmaz, "Dünyanın en büyük üreticisi Rusya hububat satışını durdurdu. Artık tehlike çanları çalıyor. Ülkemizde tarıma daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Girdi fiyatlarının bir an önce düşürülmesi gerekiyor. Gübre, ilaç ve mazot fiyatları düşerse çiftçi de ucuz üretir. Ülkemiz kalkınır, hep birlikte kalkınırız. Buğday sıkıntısı dünyada her geçen gün artıyor. Böyle giderse tüm dünyada herkes hububat bulamayacak, aç kalacak." dedi.

Haber / Fotoğraf: AA

Çiftçiye yüzde 70 hibeli gübre desteği

Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu’nda yapılan değişikliklere destek

İZENERJİ ve İZELMAN’da grev çanları çalıyor

Kokuroğlu: “Araç alım satımlarında ekonominin çarklarının döndüğünü hissedebiliyoruz”

ATSO’dan üye aidatlarına af kararı

ABONE OL