Köyde birleştirilen tarlalar işsizlikten kaynaklanan göçü önledi

Ekonomi | 24.10.2018 - 17:56:33
ABONE OL

Yozgat'ın Kadışehri ilçesi Kabalı köyünde 8 yıl önce köylülerin tarlalarını birleştirip sınırları kaldırmasıyla oluşan 5 bin dönümlük meyve bahçesinde çalışan ve emek veren köylüler, göçü tersine çevirdi.

ÖRNEK PROJE İLE KÖYDE İŞSİZLİK SONA ERDİ

Kadışehri ilçesi Kabalı köyünde 2009 yılında yaklaşık 803 tarlanın birleştirilmesiyle oluşan 5 bin dönümlük meyve bahçesi, kentten köye göçü başlattı. Kamu, özel sektör ve köylülerin işbirliği ile 5 bin dönümlük alan 25 yıllığına bir firmaya kiralandı. Oluşturulan elma, kiraz ve şeftali bahçesinde çalışan köylüler birleştirdikleri tarlalarının hem kiralarını aldılar hem de meyve bahçesinde sigortalı olarak çalışıp maaşlarını aldı. İşsizlik sorununu kendi köylerinde çözen Kabalı halkının ekonomik ve sosyal yaşantılarında da gözle görülür değişiklik oldu ve vatandaşların refah seviyeleri arttı.

“GEÇİMİMİZ BURADAN”

Kabalı meyve bahçesinde çalışan Tahsin Karabulut daha önce yaz ayları İstanbul’da çalışarak ailesinin geçimini sağladığını anlatarak, "Ailemden uzak 3 ay İstanbul'da gurbette çalışıyordum. Tekrar geliyorduk. Buradaki borçlarımızı ödeyip yine borç alıp İstanbul'a gidiyorduk. Ama şimdi akşam evimize gidiyoruz. Aylığımızı alıyoruz. Burada işimiz belli. Geçimimiz burası. Sigortamız işliyor, emekli olacağız çalışarak burada. Şimdi hiçbir sıkıntımız yok" dedi.

“EVİMİZİN GEÇİMİNİ SAĞLIYORUZ”

Aile ekonomisine destek olan Ruşen Ünal ise, "Her gün sabah hayvanlarımızı yemliyoruz, bahçeye gelip akşama kadar çalışıyoruz. Çok memnunuz. Paramızı kazanıyoruz. Evimizin geçimini sağlıyoruz. Ben kızımla çalışıyorum. Eşim çalışıyor. Gayet mutluyuz. Önceden eşim il dışına çalışmaya gidiyordu. Hayat şartları şimdi daha güzel. Burası kurulalı 8 sene oldu 8 senedir çalışıyoruz. İki tane ev aldık Ankara'dan. Birinde oğlum birinde kızım oturuyor. Daha da çalışmaya niyetim var" ifadelerine yer verdi.

Civar köylerden Kabalı köyüne gelip çalışan Ebubekir Cantürk de "Ben Örencik köyündenim. Kabalı meyve bahçesinde çalışıyorum. Yaklaşık 2 senedir burada çalışıyorum ve çok memnunum. Biz 5 kardeşiz hepsi göç etti, bir ben kaldım. Burada iş imkanı yakaladım ve çok da memnunum. Çalışıp geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"HAYAT STANDARTLARI YÜKSELDİ"

Projenin başlamasıyla birlikte Kabalı köyünde yaşam standardının yükseldiğini de dile getiren Fahrettin Aksakal, "Bahçemizde 3 bin dönüm civarı elma var, bin dönüm civarı kiraz, kalanında da şeftali, nektari, ayva, armut yetiştiriyoruz. Burada bizim çalışan işçi sayımız sabit 40-50 arası olmakla birlikte sezon içinde 600-700'lere kadar çıktığımız zamanlar da oluyor. Yıl ortalamasına vurursanız yılın tamamında ayda 250 kişilik bir istihdam kapasitemiz olmuş oluyor. Ben dışarıdan baktığımda şunu görüyorum. Ortalama Anadolu köylerini gezdiğimizde Yozgat'ın köylerini görüyoruz ve Kabalı köyüne gelip baktığınızda ise burada yoğun bir şekilde inşaatların olduğunu, insanların köye döndüğü için köyde kendilerine ev yaptığını ve Yozgat'ın ortalama köylerine göre çok daha refah seviyesi yüksek standardı yüksek evler olduğunu görüyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor" açıklamalarına yer verdi.

Çiftçiye yüzde 70 hibeli gübre desteği

Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu’nda yapılan değişikliklere destek

İZENERJİ ve İZELMAN’da grev çanları çalıyor

Kokuroğlu: “Araç alım satımlarında ekonominin çarklarının döndüğünü hissedebiliyoruz”

ATSO’dan üye aidatlarına af kararı

ABONE OL