Kasım ayı ihracatımız 16 milyar 214 milyon dolar oldu

Gündem | AA | 02.12.2019 - 11:47:13
ABONE OL

Ticaret Bakanı Pekcan, kasım ayı ihracat rakamlarını açıkladı ve bunun 11 ayda yakalanan 4'üncü en yüksek aylık ihracat rakamı olduğunu söyledi.

İstanbul'da "Export Akademi" İşbirliği Protokolü İmza Töreni'ne katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kasım ayı ihracat rakamlarını paylaştı.

"11 AYDA YAKALANAN 4'ÜNCÜ EN YÜKSEK AYLIK İHRACAT RAKAMI"

Ticaret Bakanı Pekcan, "Kasım ayı ihracatımız 16 milyar 214 milyon dolar oldu. Bu 11 ayda yakaladığımız 4'üncü en yüksek aylık ihracat rakamı." dedi.

Açıklamasında "Bugün açıklanan 3'üncü çeyrek büyüme rakamıyla artık pozitife geçtik, yıl sonunda çok daha iyi rakamlar göreceğiz." diyen Bakan Pekcan şunları kaydetti:

"İhracatımız 11 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,77 artışla 165 milyar 67 milyon dolara ulaşarak, güçlü ve olumlu seyrini sürdürdü. Dış ticaret açığımız 11 ayda yüzde 51,84 gibi ciddi bir düşüşle 25 milyar 162 milyon dolara gerilemiş durumda. 11 ay itibarıyla ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen sene yüzde 75,6 iken bu sene yüzde 86,8 seviyesine yükselmiştir."

"KÜRESEL TİCARETTE İYİ KONUMDAYIZ"

Ticaret Bakanı Pekcan, küresel ticaret verilerine değinirken, şunları kaydetti: 

"Küresel ekonomi ve ticarette gözlenen zayıf performans, ülkemizi doğrudan etkileyen jeopolitik gelişmeler, Irak ve İran'daki süreçler, artan korumacılık önlemleri, avro/dolar paritesindeki gerileme, dünya genelinde emtia fiyatlarında ve ihracat fiyatlarındaki düşüşlere rağmen ülkemiz, küresel ölçekte ihracat performansı açısından öne çıkan ülkeler arasında yer almaktadır. 

DTÖ'nün 9 aylık verilerine göre, toplam ihracat değişimine bakıldığında, verisi açıklanan ülkelerden 50'sinin ihracatının 9 aylık dönemde düştüğünü görüyoruz. Bu 50 ülkenin düşüş ortalaması yüzde 2,6. Bizim de 9 aylık ihracat artışımız yüzde 2,56. Ülkeler sıralamasına baktığımızda, artış oranı bazında ihracatta 7'nci sıradayız. Ancak dolar olarak, mutlak değer olarak baktığımızda ihracat artışında 5'inci sıradayız. Bu rakamlarla yetinmiyoruz. Hedeflerimiz sizlerle birlikte çok daha yüksek... Ancak küresel ticaretin içinde bulunduğu koşulları dikkate alırsak oldukça iyi bir konumda olduğumuzu söyleyebiliriz."

Çiftçiye yüzde 70 hibeli gübre desteği

Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu’nda yapılan değişikliklere destek

İZENERJİ ve İZELMAN’da grev çanları çalıyor

Kokuroğlu: “Araç alım satımlarında ekonominin çarklarının döndüğünü hissedebiliyoruz”

ATSO’dan üye aidatlarına af kararı

ABONE OL