Ekonomik dengeler birbirlerine bağlı

Ekonomi | 19.02.2019 - 17:17:33
ABONE OL

Türkiye, 2018 yılını atlattıktan sonra ekonomide dengelenme sürecine girdi. Dengelenme adına atılan adımlar, yatırım araçlarını ve sektörleri de yakından etkiliyor.

Ekonomide dengelenme sürecinde yapılan tüm hareketler birbirlerine bağlı olarak devam ediyor. Ekonomistler dövizin artması ya da azalmasını değil dengelenerek sabit bir noktada kalmasını arzu ettiklerini dile getiriyorlar.

DOLAR KURU İNİŞ ÇIKIŞLARI PİYASALARDA İSTENMİYOR

Dengelenme sürecine giren piyasalarda kurun artışındaki ani iniş-iniş çıkışları değil sabit kalması daha değerli hale geldi.

Zor geçen 2018’in ardından cari açıkta yaşanan düşüş olması iyi bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

TÜKETİMİN AZALMASI EKONOMİYİ YAVAŞLATIYOR

Ancak cari açıkta düşüş olması için de tüketim azalıyor. Yanı sıra ithalat azalıyor. Bu hareketsizlik de ekonomiyi yavaşlatıyor.

ENFLASYONUN KRİTİK ÖNEMİ VAR

Ekonomideki en büyük sorun olarak enflasyonun yükselmesi görülüyor. Enflasyondaki dalgalanma sistemin bağışıklığını düşürüyor. Bu yavaşlama kura ve faize yansıyor.

SEKTÖRLER BİRBİRLERİNİ ETKİLİYOR

Ekonominin yavaşlamasının yan etkileri var. Faizin yükselmesi özellikle konut sektöründeki satışları azaltıyor. Son ayda konut satışlarının yüzde 24,8 azalması sektörü olumsuz etkiledi. İstihdama katkı sağlayan, özellikle de vasıfsız işçi çalıştıran bir sektörde, malzeme satışı gibi kalemlerde de  olumsuzluklar yaşandı.

Çiftçiye yüzde 70 hibeli gübre desteği

Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu’nda yapılan değişikliklere destek

İZENERJİ ve İZELMAN’da grev çanları çalıyor

Kokuroğlu: “Araç alım satımlarında ekonominin çarklarının döndüğünü hissedebiliyoruz”

ATSO’dan üye aidatlarına af kararı

ABONE OL