Ekimde en yüksek getiri devlet iç borçlanma senetlerinden geldi

Gündem | Haber Merkezi | 08.11.2019 - 10:29:02
ABONE OL

TÜİK, finansal yatırım araçlarını açıklarken en yüksek aylık reel getiriyi DİBS’in gerçekleştirdiğini aktardı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), finansal yatırım araçlarının ekim ayı reel getiri oranlarını açıkladı.

AYLIK EN YÜKSEK REEL GETİRİ DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİNDE OLDU

En yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 2,75, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 0,90 oranlarıyla devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) gerçekleşti.

YATIRIMCISINA KAYBETTİRENLER

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından euro yüzde 1,65, dolar yüzde 1,31, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,81, külçe altın yüzde 0,33 oranında yatırımcısına kazandırırken; BIST 100 endeksi yüzde 2,19 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; euro yüzde 0,18, dolar yüzde 0,51, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,00, külçe altın yüzde 1,47 ve  BIST 100 endeksi yüzde 3,94 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Finansal yatırım araçlarının aylık reel getiri oranları, Ekim 2019

ÜÇ AYLIK DEĞERENDİRMEDE DE DİBS KAZARDIRDI

DİBS üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,24, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,79 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,85, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,85 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

ALTI AYLIK DEĞERLENDİRMENİN DE EN ÇOK KAZANDIRANI DİBS OLDU

Altı aylık değerlendirmeye göre DİBS; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 21,43, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 15,85 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,48, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,97 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK DEĞERLENDİRMEDE EN YÜKSEK REEL GETİRİ DİBS'DE GERÇEKLEŞTİ

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde DİBS; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 36,05, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 27,46 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Diğer taraftan, Euro Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,27, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 12,19 oranlarıyla yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

 

Çiftçiye yüzde 70 hibeli gübre desteği

Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu’nda yapılan değişikliklere destek

İZENERJİ ve İZELMAN’da grev çanları çalıyor

Kokuroğlu: “Araç alım satımlarında ekonominin çarklarının döndüğünü hissedebiliyoruz”

ATSO’dan üye aidatlarına af kararı

ABONE OL