ABD'nin yaptırımları netleşti

Gündem | Haber Merkezi | 15.10.2019 - 09:26:13
ABONE OL

Suriye'nin kuzey doğusunda başlattığımız Barış Pınarı Harekatı ile ilgili ABD'nin Türkiye'ye yaptıracağını söylediği yaptırımların çerçevesi dün gece saatlerinde belli oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Barış Pınarı Harekatı hakkında Türkiye'yi haklı bulduğunu söylediği açıklamalarla, saldırıyı kınadığını söylediği açıklamalar birbirine karıştı.

TRUMP'IN YAPTIRIM UYGULAMA TEHDİTİ ÖNCE GERÇEKÇİ GELMEDİ

Türkiye'de Trump'ın aslında Türkiye'nin yaptığını onayladığını ve askerlerini bölgeden çekerek buna zemin yarattığı izlemini verdi. Ancak yaptırım yapacağına yönelik tavrı ise gerçeği yansıtmadığı, bir iç politika unsuru olarak kullandığı şeklinde yorumlandı. 

Dün geç saatlerde Türkiye'ye yapılacak yaptırımlar netleştirildi.

ÇELİKTEKİ VERGİ ARTACAK

Buna göre çelikte ithalatına gümrük vergisi yüzde 50'ye çıkartılacak. Çelikteki vergi eski dönemlerde de yüzde 50 idi. Yeni yüzde 25'e inmişti. Şimdi tekrar mayıs ayındaki indirimden önceki seviye olan yüzde 50 olacak.

ABD-TÜRKİYE TİCARET HEDEFİ MÜZAKERELERİ DURDURULDU

ABD-Türkiye arasındaki ticari hedef olan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi çalışmaları durduruldu. Bu hedefe karar vermek, kararın ardından yapılan temaslar, ticaretin yapılacağı sektörlere karar vermek için yapılan çalıştaylar ve bakanlar düzeyindeki ziyaretlerin hepsi askıya alındı.

YAPTIRIMLAR KİŞİLERİ DE KAPSIYOR

Suriye'nin kuzeybatısındaki istikrarı bozan eylemlere katkıda bulunan kişilere dönük yaptırımlar uygulanacak.

ABD'DEN GELEN AÇIKLAMALAR

Trump, "Saldırılar nedeniyle Türkiye'ye büyük yaptırımlar geliyor." demişti. En son tweet'i ise "Türkiye'ye yönelik yaptırımlara izin veren bir başkanlık kararnamesi çıkartacağım." şeklinde oldu.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, "Temsilciler Meclisi Demokrat Başkanı Nancy Pelosi ile konuştum. O da Türkiye'ye yönelik yaptırımları destekliyor. Polesi Türkiye'ye yönelik iki parti tarafından da onaylanacak ortak yaptırımları destekliyor." dedi.

HERŞEY 13 KASIM'DA DAHA DA NETLEŞECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Trump 13 Kasım'da bir araya gelecek. Bu görüşme ve sonrasında yapılacak açıklamalar piyasalar için kritik önem taşıyor.

Çiftçiye yüzde 70 hibeli gübre desteği

Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu’nda yapılan değişikliklere destek

İZENERJİ ve İZELMAN’da grev çanları çalıyor

Kokuroğlu: “Araç alım satımlarında ekonominin çarklarının döndüğünü hissedebiliyoruz”

ATSO’dan üye aidatlarına af kararı

ABONE OL