1945'te kayışı aşınmasın diye Tünel seferleri azaltıldı

Gündem | Haber Merkezi | 02.01.2020 - 15:49:44
ABONE OL

İkinci Dünya Savaşı sırasında savaşa girmediğimiz halde gıdadan giyime ve ulaşıma kadar pek çok alanda yokluk çekildiğini dönemin gazete manşetlerinden izliyoruz.

Türkiye İkinci Dünya Savaşı'na katılmadığı halde, aldığı tedbirler ve yokluk ikliminin etkisi ile başta gıda olmak üzere çok büyük sıkıntılar çekti. Bu da dönemin gazetelerine haber olarak yansıdı. İşte o haberlerden bazıları: 

ZEYTİNYAĞI SATACAK BAKKALLARIN LİSTESİNİ VALİLİK TUTTU

18 Mart 1945'te zeytinyağı satacak bakkalların satışının düzenlenmesi için kararname yayınlandığına şahit oluyoruz. İstanbul Valiliği bu kararnameye göre bir komisyon kurarak zeytinyağı satılacak bakkalların isimlerini yayınlama için çalışma yapıyor.

KAYIŞI AŞINMASIN DİYE TÜNEL SEFERİNİN SAATLERİ AZALTILDI

20 Mart 1945'te İETT İdaresi, ABD'den ısmarladığı Tünel kayışlarının ancak mart sonuna doğru geleceğinin belirlenmesi ile kullandığı kayışların daha çok yıpranmaması için Tünel seferlerinin saatlerini 10.00-12.00 ile 14.00-18.00 saatleriyle sınırlandırıyor.

5 METRE KAPUT BEZİ VE BASMA DAĞITILDI

12 Nisan 1954'te basma ve kaput bezi dağıtımı için kararlar alınıyor. İktisat Bakanlığı, yurttaşların giyim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, bütün illerimizde basma veya kaput bezi dağıtılmasına karar veriyor. Dağıtımlar Yerli Malları Pazarları'nda yapılıyor ve 5 metre ile sınırlandırılıyor. Vatandaşa iki tür bezden sadece birini alma hakkı tanıyor.

KİŞİ BAŞI 2 KİLO EKSTRA UN

Diğer yandan Toprak Mahsülleri Ofisi de büyük küçük demeden nüfus başına 2 kilo ekstra un dağıtımına karar veriyor.

 

Çiftçiye yüzde 70 hibeli gübre desteği

Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu’nda yapılan değişikliklere destek

İZENERJİ ve İZELMAN’da grev çanları çalıyor

Kokuroğlu: “Araç alım satımlarında ekonominin çarklarının döndüğünü hissedebiliyoruz”

ATSO’dan üye aidatlarına af kararı

ABONE OL