Küresel piyasalar 'petrol şokundan' çıkma yolunda

Petrol fiyatları son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Petroldeki bu düşüş en çok Suudi Arabistan, Rusya ve ABD'yi etkiledi. Ancak küresel piyasalar koronavirüsün etkisi ile kendilerine zarar veren bu petrol şokundan çıkmaya çalışıyor.
Küresel piyasalar 'petrol şokundan' çıkma yolunda

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsün etkisiyle küresel piyasalar, arz ve talep endişesine düşünce, dün sert düşen petrol fiyatlarının şokuna girdi ve şimdi de çıkmaya çalışıyor.


Bu yolda olumsuzluklar devam ediyor da olsa bazı alanlarda iyileşmeler de yaşanıyor.

YENİ VAKA VE ÖLÜM SAYISINDAKİ ARTIŞ HIZI DÜŞÜYOR

Koronavurüsle ilgili yeni vaka ve ölüm sayısındaki artış hızı düşmeye başlaması şoktan çıkmaya destek oluyor. Analistler, piyasalardaki panik havasının dağılmasını yorumlamaya başladı.

PETROL SAVAŞI GÜNDEME GELEBİLİR

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerin toplantısından üretim kesintisi kararının çıkmaması ve karşılıklı açıklamalar, Rusya ile Suudi Arabistan arasında "petrol savaşı" olarak nitelendirilebilecek gelişmelerin gündeme gelebileceği beklentilerini artırırken, petrol fiyatlarının da tarihinin en hızlı düşüşlerden birini kaydetmesine neden oldu.


BRENT PETROL 31 DOLARDAN 37 DOLARA YÜKSELDİ

Dün yaklaşık yüzde 30 değer kaybıyla 31,1 doları görmesinin ardından, panik fiyatlamasının durması ve gelen tepki alımlarıyla toparlayan Brent petrolün varil fiyatı, bugün 37 dolar seviyesinde işlem görüyor.

ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 7,79, Standard&Poor's (S&P) 500 endeksi yüzde 7,60 ve Nasdaq endeksi yüzde 7,29 değer kaybederken, bu gelişmeler sonrası ABD Başkanı Donald Trump'tan gelen açıklamalar dikkati çekti.

Trump, Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenecek kişilerin saatlik çalışma ücretleri ve çalışanların maaşları üzerinden yapılan vergi kesintilerine ilişkin Kongre'ye yeni öneriler sunacaklarını ve bugün bu konuda görüşme yapacaklarını duyurdu.

Açıklamanın ardından vadeli işlemlerde ABD endeks kontratları bugün yüzde 3'ün üzerinde yükselişle işlem görüyor.

AVRUPA BORSALARI DEĞER KAYBETTİ

Petrol ve gaz şirketlerinin hisselerinde yüzde 16’yı aşan kayıpların yaşandığı Avrupa borsalarında, endeksler de ortalama yüzde 8 düşüş kaydetti. Almanya'da DAX endeksi yüzde 7,94, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 7,69 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 8,39 değer kaybetti.

EURO/DOLAR PARİTESİ DÜŞTÜ

Euro/dolar paritesi ise ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve repo yoluyla likidite desteğinin etkisiyle yükselişini dün de sürdürdü. Parite, dün 1,1496 ile Ocak 2019'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesi sonrası bugün Asya piyasalarında düşüşe geçerek 1,1330 seviyelerinde dengelendi.

ASYA BORSALARI KENDİSİNE GELMEYE BAŞLADI

Bugün Çin'de açıklanan enflasyon verisinin beklentiler doğrultusunda yıllık yüzde 5,2 artması sonrası kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,5, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9 değer kazandı.