Küresel ekonomi alınan önlemlerle düzene giriyor

Dünya üzerinde yaşanan küresel savaşlar ve her ülkenin kendi içindeki ekonomik sorunlar, tüm ülkeleri bir şekilde etkilerken; alınan önlemler de hepsine pozitif yansıdı. Merkez bankalarının aldıkları kararlar ve ticaret savaşlarının hız kesmesi, borsaların yükselmesine ve karlılığın artmasına neden oldu.
Küresel ekonomi alınan önlemlerle düzene giriyor

Dünya üzerindeki gündemde en çok tedirginlik yaratan ekonomik gerilim ABD ve Çin üzerinden yürüyor.


ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞLARI HIZ KESTİ

Küresel piyasalarda, ticaret savaşına ilişkin ABD'den tedirginlikleri azaltan açıklamaların gelmeye devam etmesi ve merkez bankalarının ekonomiyi destekleyeceğine dair beklentilerle pozitif bir seyir izleniyor.

ABD'nin geçen hafta Çin'e yönelik ek gümrük vergisi artışını 15 Aralık'a kadar ertelemesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın hafta sonu Çin ile durumun oldukça iyi olduğunu ve görüşmelerin sürdüğünü açıklamasının ardından, dün de ticaret savaşı konusunda gerilimi azaltan açıklamalar gelmeye devam etti.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, dün yaptığı açıklamada, ABD'de bazı telekom şirketlerinin Çinli Huawei'ye bağımlı olduğunu, bu nedenle Huawei'ye uygulanan yaptırımların 90 gün ertelenmesinin uygun görüldüğünü belirterek, ertelemenin 19 Kasım civarında sona ereceğini söyledi.


RESASYON ENDİŞESİ

ABD tarafından ticaret savaşına ilişkin endişeleri yatıştıran bu adımlar atılırken, küresel çapta makroekonomik verilerin kötü gelmeye devam etmesi ile resesyon endişeleri gündemdeki yerini koruyor.

TRUMP’TAN FAİZLERİ 100 BAZ PUAN DÜYÜRMA MESAJI

Bu gelişmelerle merkez bankalarından ekonomiyi destekleyici adımların geleceği beklentileri piyasalarda giderek dillendirilirken, Trump da dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Fed oldukça kısa bir süre içinde, belki de parasal gevşemeyle birlikte faizleri en az 100 baz puan düşürmeli. Eğer bu yapılırsa ekonomimiz çok daha iyi olacak." ifadelerini kullandı.

ÇİN MERKEZ BANKASINDAN FAİZ ORANI REFORMU GELDİ

Bu kapsamda Çin Merkez Bankası da şirketlerin borçlanma maliyetlerini düşürmeye ve ABD ile olan ticaret savaşı nedeniyle yavaşlayan büyümeyi desteklemeye yardım etmek için bir dizi faiz oranı reformu açıkladı.

AÇIKLAMALAR BORSAYA POZİTİF YANSIDI

Söz konusu gelişmelerle dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,96, S&P 500 endeksi yüzde 1,21 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,35 değer kazandı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1,59 seviyelerine yükselirken, dolar endeksi 98,4 civarındaki yatay seyrini sürdürdü.

FED BAŞKANININ CUMA GÜNKÜ KONUŞMASI ÖNEMLİ

Öte yandan Trump'ın Fed'e ilişkin eleştirilerin sürmesinin ardından, Fed Başkanı Powell'ın cuma günü Jackson Hole konferansı kapsamında yapacağı açıklamaların öneminin arttığını aktaran analistler, konferansın Fed'in gelecek dönem politikalarına ilişkin aktif iletişim kanalı olarak kullanılıp kullanılmayacağının takip edileceğini söyledi.

AVRUPA VE ÖZELLİKLE ALMANYA TARAFINDA YAŞANANLAR

Avrupa tarafında pay piyasaları, merkez bankalarının parasal teşvikleri artırabileceği ve Almanya'da mali önlemlerin sıkılaştırılması yönünde adımlar atılacağı beklentileriyle dün günü yükselişle tamamladı. Almanya'da DAX 30 endeksinde yüzde 1,32'lik, İngiltere'de FTSE 100 endeksinde yüzde 1,02'lik, Fransa'da CAC 40 endeksinde yüzde 1,34'lük ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksinde yüzde 1,93'lük yükseliş yaşandı. Euro/dolar paritesi ise dün 1,11'in üzerini test etmesinin ardından bugün 1,10 seviyelerinde bulunuyor.

ALMANYA MERKEZ BANKASI İÇİN ALARM

Analistler, Almanya Merkez Bankası'nın (Bundesbank) Alman ekonomisinin resesyonun kıyısında olabileceği uyarısında bulunduğu bir raporda, hükümetin teşvik paketi duyurmaya hazır olduğu sinyalinin verildiğini, bunun da pay piyasalarını desteklediğini bildirdi.

BREXİT KAYNAKLI RİSKLER SÜRÜYOR

Avrupa Merkez Bankası'nın da eylül ayında bilanço genişlemesi, faiz indirimi ve diğer teknik ayarlamaları içeren yeni bir destek paketi açıklamasının beklendiğini anımsatan analistler, bunlara karşın Avrupa'da siyasi belirsizlikler ve Brexit kaynaklı risklerin sürdüğünü vurguladı.

ASYA'DA İŞLER GÜZEL GİDİYOR

Asya tarafında, bugün pozitif havanın sürdüğü görülürken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,16 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,48 değer kazandı.

TÜRKİYE’DE MERKEZ BANKASININ SON AÇIKLADIĞI ZORUNLU KARŞILIK DURUMU BANKACILARIN HOŞUNA GİTMEDİ

Analistler, TCMB'nin son adımı ile TL kredi artış oranında yüzde 10 ila 20 arasında büyüme yakalayan bankalara zorunlu karşılık oranlarının daha düşük, bunlara ödenen faiz/nemanın daha yüksek uygulanacağını belirterek, bu kararın bankacılık sektörü tarafında çok pozitif karşılanmadığına işaret etti.