İzlanda mutluluk ekonomisi sistemine geçti

İzlanda, ekonominin iyi olması parametresini çok kazanmaktan değil mutlu olmaktan geçirmeye karar verdi.
İzlanda mutluluk ekonomisi sistemine geçti

Bugüne kadar duymadığımız bir ekonomi çeşiti ile karşı karşıyayız. 2008'deki ekonomik olumsuzluklardan çokça etkilenen İzlanda, günümüzde iyi durumda. Ancak bu ülke artık ekonomik kazıncı bir başarı kriteri olarak görmüyor. Onlar mutlu olmayı daha ön plana alıyorlar.


İZLANDA ARTIK BÜYÜMEYİ DEĞİL, İNSANI ÖNCELİYOR

İzlanda'nın 43 yaşındaki Başbakanı Katrin Jakobsdottir vatandaş mutluluğunu öne koyan ekonomik model üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ülkede aile dostu, çevre odaklı politikalar benimsenecek.

Başbakan, "İnsan ne kadar zengin olduğu ile değil ne kadar mutlu olduğu ile değerlendirilecek." açıklaması yaptı.

350 bin nüfuslu ülke 2018 dünya mutluluk raporu'nda Fillandiya, Norveç ve danimarka'nın ardından 4'üncü sırada.


ENDEKSLER MUTLULUKLA İLGİLİ OLACAK

Artık mutluluk endeksi verileri açıklanacak.

İzlanda Başbakanı: Mutluluk ekonomisine geçiyoruz

"GELECEK NESİLLERİN DE MUTLULUĞUNU AMAÇLIYORUZ"

Jakobsdottir, bu ekonomik modelin, gayri safi yurt içi hasıladan çok sosyal göstergeleri dikkate alacağını anlattı:

"Kennedy'nin şu sözlerinin üzerinden 50 yıl geçti: 'Gayri safi milli hasıla, yaşamı değerli kılan şeyler dışarıda bırakılarak hesaplanır.' Ekonomik büyüme değerlendirilirken, bu büyümenin nasıl gerçekleştirildiğini de odaklanmalıyız. Tüm eksiklerine karşın büyüme rakamları, ekonomik başarının temel öğesi olarak değerlendiriliyor. Bizim, İskoçya'nın ve Yeni Zelanda'nın savunduğu mutluluk ekonomisi modeli ise, BM Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri çerçevesinde, bugün ve gelecek nesillerin mutluluğunu amaçlıyor.


İzlanda Başbakanı: Mutluluk ekonomisine geçiyoruz

"HAYAT KALİTESİ, MUTLULUK PERSPEKTİFİNDEN DE DEĞERLENDİRİLMELİ"

Bu ekonomik model, ortak mutluluğun sağlanması için, bir toplumun yalnızca ne kadar zengin olduğunun değil, ne kadar mutlu olduğunun da değerlendirilmesi üzerine kurulu. Hayat kalitesini, yalnızca veriler üzerinden değil, mutluluk perpektifinden de değerlendirmeliyiz. Çocuklarımız, 'Gezegeni niye kurtarmadınız?' diye sorduğunda, kapitalizmi ayakta tutmaya çalışıyorduk' demek istemiyorum."

Katrin Jakobsdottir, ekonomiyi bu yönde geliştirecek mutluluk bütçesi üzerinde de çalışıldığını açıkladı.

İZLANDA, EN MUTLU 4'ÜNCÜ ÜLKE

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz de mevcut ekonomik değerlendirmelerin, modern toplumları şekillendiren, iklim değişikliği etkisi, eşitsizlik gibi unsurları kapsamadığı için yetersiz kaldığı görüşünü savunuyor.

Stiglitz, geçen ay Guardian gazetesine yazdığı yazıda, 2008 mali krizinin de "mevcut ekonomik verilendirmelerin yetersizliğini ortaya koyduğunu" savundu.

İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir de gelişen ülkelerin, yenilenebilir enerji kullanımı yönünde atılımlar yapması gerektiğini savunuyor.

350 bin nüfuslu ülke, 2018 yılı Dünya Mutluluk Raporu'nda Finlandiya, Norveç ve Danimarka'nın ardından 4. sırada yer aldı.

İzlanda Başbakanı: Mutluluk ekonomisine geçiyoruz

KOMŞU ÜLKELERİNDEN DAHA ÇOK ANTİDEPRESAN KULLANIYOR

Ancak Jakobsdottir, her ne kadar mutluluk oranında yüksek sırada olunsa da İzlanda'nın bu komşu ülkelerden daha fazla antidepresan kullanmasını örnek gösterdi ve "Depresyonu önlemek için spor ve sanat faaliyetlerini yaygınlaştırmalıyız." dedi.

Fotoğraflar: Reuters