İhracatçıların 'yeşil pasaport' almaları daha kolaylaştı

İhracatçıların 'yeşil pasaport' almaları için konulan ihracat limiti 1 milyon dolardan 200 bin dolara düşürüldü. Yeşil pasaport almak için aranan her yıl ihracat yapma şartı da kaldırılarak, son üç takvim yılında yapılan toplam ihracat tutarının baz alınmasına karar verildi.
İhracatçıların 'yeşil pasaport' almaları daha kolaylaştı

Son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine yeşil pasaport verilmesi kararlaştırıldı. Eskiden 1 milyon dolar ihracat yapma zorunluluğu vardı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcileri ihracat tutarlarına göre değişen sayıda yeşil pasaport sahibi olabilecek.

İHRACAT TUTARINA GÖRE PASAPORT SAYISI DEĞİŞECEK

Bu kapsamda, yıllık ortalama ihracatı 500 bin ile 10 milyon dolar arasında olan firmaların 1; 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların 2;  25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların 3; 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların 4; 100 milyon dolar üzerinde olanların ise 5 yetkilisine yeşil pasaport verilebilecek.

11 BİN 952 İHRACATÇI YEŞİL PASAPORT SAHİBİ OLDU

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, bugüne kadar 11 bin 952 ihracatçıya yeşil pasaport verildiğini açıklamıştı.


HER YIL İHRACAT YAPMAK ŞARTI KALDIRILDI

Yeni karar göre her yıl ihracat yapma şartı da kaldırılarak, son üç takvim yılında yapılan toplam ihracat tutarının ortalaması esas alınmıştı.