İhracatçı firma sayısı, 13 yıldır ilk kez ithalatçıları geçti

İhracat odaklı bir büyüme politikasının sonucunda, ihracat yapan firma sayısı ithalat yapanları geride bıraktı. Eylülde aralarına katılan 1.392 firma ile birlikte ihracatçı sayısı 83 bin 286’e yükseldi.
İhracatçı firma sayısı, 13 yıldır ilk kez ithalatçıları geçti

Türkiye Ağustos 2018'te başlayan döviz ataklarına karşı girdiği mücadelede ihracatı önceleyerek kendisine bir rota çizdi. İhracatı kolaylaştırmak, yaygınlaştırmak, daha sağlıklı yöntemlerle yapmak ve pazarları arttırmak gibi üst üste ataklar yaptı. 


İhracattaki iyileştirmeler çalışmalarında Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) önemli bir işbirliği içine girdi.

'İhracatımız başarılı seyrini devam ettiriyor'

"DOĞRU ROTA TAKİBİ İHRACATI ARTIRDI"

TİM Başkanı İsmail Gülle, bugün ihracat rakamlarının açıklandığı Mersin'deki toplantıda yaptığı konuşmada, "Ülkelerin 2019’da sergiledikleri ihracat performansları, ülkemizin başarısını daha da öne çıkarır nitelikte. Dolayısıyla ihracatçılarımızın dinamizmleri ve stratejik kararları sayesinde ihracatımız, doğru rota tespitleri ile rakiplerimizin üzerinde artışlar sergilemeye devam ediyor. Sayın Bakanımız öncülüğünde ihracatımızda hayata geçirilen atılımlar ve dijitalleşme adımları rekorlara uygun zemin hazırlıyor." diye konuştu.

"İHRACAT YAPAN FİRMA SAYISI İTHALATÇI SAYILARINI GERİDE BIRAKTI"

İsmail Gülle, kısa vadede Yeni Ekonomi Programı'nda belirtilen 2019 ihracat hedefini aşacaklarını belirterek, şunları kaydetti:


"Sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın odak noktasında olan ihracat ailemiz, her geçen gün büyüyor. İhracat yapan firmaların sayısı 13 yıldır ilk defa ithalat yapanları geride bırakmış durumda. 2018 yılında 79 bin 773 ithalatçımız var iken, ihracatçı sayımız 83 bin 286’e yükseldi. Daha çok çalışıp katma değer odaklı üretim bilinci ile 226,6 milyar dolarlık 2023 yılı ihracat hedefimizi rahatlıkla aşacağız."

"YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRACATININ PAYININ ARTMASINI ÖNEMSİYORUZ"

Özellikle yüksek teknoloji yoğunluğu anlamında belirlenen yüzde 5,8’lik pay hedefinin, hem rekabetçilik hem de Türkiye’nin marka değeri anlamında en önemli hedeflerden birisi olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Gülle, "TİM olarak, ülkemizin 7 bölgesinin tamamında gerçekleştirdiğimiz, projeler, eğitimler ve inovasyon odaklı çalışmalar da yüksek teknoloji ihracatının payının arttırılmasına verdiğimiz önemin en net göstergesi." dedi.

"EYLÜLDE 1.392 FİRMA İHRACATA BAŞLADI"

Eylül ayı ihracatına ilişkin detaylara da değinen TİM Başkanı Gülle, "Öncelikle, eylül ayında 1.392 firmamız ihracata 'merhaba' dedi. Mersin ilimizden de 23 firmamız, ilk kez ihracat ailemize katıldı. Firma özelinde bakıldığında, eylül ayı içerisinde toplam 38 bin 744 firmamız ihracat gerçekleştirdi." değerlendirmesinde bulundu.