İpotekli konut satışları, 8 yılın en iyi performansını sergiledi

TÜİK'in açıkladığı 2020 ocak ayı istatistiklerine göre Türkiye'de 113 bin 615 konut satıldı. Konut kredi faizlerindeki indirimler ise ipotekli konut satışları yüzde 546 artışla 42 bin 237'ye çıkarttı.
İpotekli konut satışları, 8 yılın en iyi performansını sergiledi

Ocakta ipotekli konut satışları, konut kredilerinin faizlerinin gerilemesinin etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre 8 yılın en yüksek ocak ayı verisi olarak kayıtlara geçti.


ÖZELLİKLE KAMU BANKALARININ FAİZLERİ YÜZDE 1'İN ALTINA İNDİ

Kamu bankalarının Ağustos 2019 başında konut faizlerini aylık yüzde 1'in altına düşürmesi veözel bankaların da bu sürece dahil olması, ipotekli konut satışlarını anlandırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, faiz indiriminin başladığı geçen yılın ağustos ayına kadarki süreçte (Ocak-Temmuz 2019) 100 binin altında ipotekli konut satışı gerçekleşti. Konut kredi faizlerinde birbiri ardına yapılan indirimler, ipotekli konut satışlarına artış olarak yansıdı.

Satış şekline göre konut satışı, Ocak 2020  

TOPLAM KONUT SATIŞINDA 2013'TEN BU YANA EN YÜKSEK SATIŞ GERÇEKLEŞTİ

Bu yılın ocak ayında toplam 113 bin 615 konut satıldı. Bu rakam 2013'ten bu yana en yüksek toplam konut satışı oldu.


OCAK AYINDA 4 BİN KONUT YABANCIYA GİTTİ

Bu dönemde yabancıların Türkiye'ye ilgisi de devam etti. Ocak ayında 3 bin 907'ye yükselen yabancılara konut satışları da 8 yılın en yüksek seviyesini gördü.

"EKONOMİNİN BÜYÜMESİ İÇİN ESAS DİNAMİK SANAYİ VE TARIM"

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, 2020 sonuna kadar 300 puanlık faiz indirimi beklediğini dile getirerek, tarım ve sanayide de ivmenin yukarı yönlü hareket etmesi sonucu konut satışlarında artışın gelecek aylarda kademeli olarak süreceğini kaydetti.