Gurbetçilerin emeklilik borçlanması için kritik tarih: 1 Ağustos

Türkiye'de yurt dışı borçlanmaya dair emeklilik sistemini değiştiren yasa tasarısı ile birlikte birçok önemli madde etkilendi. 1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girecek olan yasa, yurt dışında yaşayanlar için alınacak emekli maaş miktarını yakından ilgilendiriyor.
Gurbetçilerin emeklilik borçlanması için kritik tarih: 1 Ağustos

Türkiye'de yurt dışı borçlanmaya dair emeklilik sistemini değiştiren yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilip, Resmi Gazete’de yayınlandı.


2 BİN 400 LİRA MAAŞ İÇİN BAŞVURU İÇİN SON GÜNLER

Buna göre 1 Ağustos'tan önce emeklilik için borçlanan gurbetçiler, 2 bin 400 lira maaş alacak. Yeni dönemde borçlanma ücreti artarken, maaş 1.000 liraya düşüyor.

ESKİDEN SSK’DAN 1 AĞUSTOS’TAN SONRA İSE BAĞ-KUR’DAN EMEKLİ OLUNUYOR


Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, daha önce Türkiye'de bulunan çalışmalarının üzerine eksik süreleri kadar yurt dışı borçlanma yaparak SSK’dan emekli olabilirken, son çıkan 7146 sayılı torba kanun ile artık sadece Bağ-Kur kapsamında emekli olabilecekler.

MAAŞ BİN LİRAYA DÜŞÜYOR

Yasadaki değişiklikler hakkında bilgi veren sosyal güvenlik uzmanı Dilek Ete, "Şu anda yurt dışı borçlanma yapanların SSK (4A), Bağ-Kur (4B), Emekli Sandığı (4C) statüsünde emeklilik imkanı varken, 1 Ağustos itibari ile yurt dışı borçlanma yapılan süreler sadece Bağ-Kur statüsünde değerlendirilecek. 31 Temmuz tarihine kadar yurt dışı borçlanma için başvuran bir kadın gurbetçimiz 3 bin 600 gün için 98 bin 208 lire yatırarak, 2 bin 400 lira SSK emekli aylığı alabilecekken, 1 Ağustos'tan sonra 5 bin 400 gün için Sosyal Güvenlik Kurumu'na en az yurt dışı borçlanma rakamı olarak 147 bin 312 lira ödeyerek, 1.000 lira aylık almak zorunda kalacak. Borçlanma rakamı bugüne kadar en az asgari ücretin yüzde 32'si alınarak hesaplanırken, bundan böyle yüzde 45'i alınarak hesaplanacak. Bu da bu yıl için günlük 27.28 lira yerine 38.31 lira demek, yani rakam 11 lira artacak. Yurt dışı borçlanma yaparak emekli olmak için artık 3 bin 600 gün yerine en az 5 bin 400 gün borçlanma yapmak gerekecek. 5 bin gün ile emekli olan bir gurbetçimiz bundan sonra en az 7 bin 200 gün prim ödemek zorunda kalacak." dedi.

YÜZDE 40 DAHA AZ ÖDEME YAPACAKLAR

Eski uygulamadan yararlanabilmek için hızlı hareket etmek gerektiğini vurgulayan Ete, "Türkiye’de hiç çalışmanız yoksa, Türkiye'ye gelip iki gün SSK (4A) kapsamında çalışın. Çalışıyor göstermeyin, fiili olarak iki gün çalışın. Hiçbir şekilde gelemiyorsanız o durumda vekalet ile başvuru yapın bu durumda bile borçlanmanız Bağ-Kur'a sayılsa dahi yüzde 40 daha az ödeyeceksiniz. Yurt dışından gelirken bulunduğunuz ülkenin Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan hizmet cetveli ve ikametgah belgesini mutlaka alın. Yurt dışı borçlanma için ödeyeceğiniz rakama takılmayın, bunu bu başvurudan en erken 4 ay sonra ödeyeceksiniz." bilgisini verdi.

“BAŞVURULARI POSTA YOLU İLE YAPIP RİSKE GİRMEYİN”

Başvuruların posta ile de yapılabileceğini ama riske atılmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Ete, "Yurt dışı borçlanma ayrı, emeklilik farklıdır. Emekli aylığınızı hesaplayıp borçlanmayı ona göre yaptırmanız daha doğru olacaktır. Yıllarca yüksek aylıkla çalışan birisi borçlanılacak gün sayısı da azsa asgariden borçlanmamalıdır. Düşük emekli aylığı ile karşılaşmamak için doğru borçlanma başvurusu yapılmalı, borçlanma tutarları değil sadece işlem ücretleri sosyal güvenlik uzmanlarına ödenmelidir. Bütün bunları 31 Temmuz tarihine kadar yetiştirmeleri gerekiyor. Kişinin Türkiye'deki son çalışması SSK (4A) veya Emekli Sandığı (4C) ise bu durumda sadece vekalet ile birlikte evraklarını sosyal güvenlik uzmanına kargo ile ulaştırmaları yeterli. Son çalışma Bağ-Kur ise ve Türkiye'ye gelme imkanı yoksa yine artıştan etkilenmemek için evrakı göndererek işlemleri tamamlayabilirler." diye konuştu.