Genel Sağlık Sigortasını ödeyemeyenlere sağlık hizmeti tekrar ücretli

Genel Sağlık Sigortası'nı ödeyemeyenler için geçen yıl 2019'un sonuna kadar sağlıktan ücretsiz olarak yararlanma hakkı getirilmişti. Yeni yıla girilmesi ile birlikte bu durum sona erdi.
Genel Sağlık Sigortasını ödeyemeyenlere sağlık hizmeti tekrar ücretli

Genel Sağlık Sigortası'nı (GSS) ödeyemeyen kesimin sağlık hizmetinden ücretsiz olarak yararlanamaması önemli bir sorun.  


60 GÜNLÜK BORCU OLANLARI KAPSIYOR

1 Ocak 2020 itibariyle 60 günlük GSS ve Bağ-Kur prim borcu olanlar sağlık hizmetinden yararlanamıyor.

"GEÇEN YIL TANINAN HAK UZATILSIN" TALEBİ VAR

Bir kesim, geçen yıl kendilerine tanınan ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanma hakkının sürmesini istiyor. 5 milyon Genel Sağlık Sigortalı ile Bağ-Kur'lu vatandaşların uğrayacağı mağduriyetin önüne geçilmesi için yeni bir düzenleme yapılmasını talep ediliyor.

TESK, BAĞ-KUR'LU ESNAF İÇİN İSTEKTE BULUNDU

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için verilen sürenin yeniden uzatılmasını istedi.


SAĞLIK PRİMİ 88,29 LİRA OLDU

Asgari ücret değişince GSS için ödenecek prim de arttı. Gelirinin aynı hanede yaşayan aile içinde kişi başına düşen tutarı, asgari ücretin üçte birinin altında olanlar -2020 için bu rakam 702 lira- gelir testine girecek ve gelirlerinin düşük olduğu tescil edilirse GSS primlerini devlet karşılayacak.

Başta Bağ-Kur'lular olmak üzere sağlık primlerini kendi ödeyerek, devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlananlar asgari ücretin yüzde 3’ü üzerinden GSS primi ödüyor. Buna göre aylık GSS için ödenecek prim 88,29 lira, yıllık da 1.059,48 lira oldu.

Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan gelir ve aylık almayan, 18 yaşını doldurmuş ve öğrenci olmayan, aylık geliri asgari ücretin 1/3'ünden fazla olan vatandaşlar aylık GSS primlerini kendileri ödüyor.

Aylık geliri asgari ücretin 1/3'ünden az olan vatandaşların ise Genel Sağlık Sigortası primi devlet tarafından ödeniyor.