Faizlerin düşmesi konkordato başvuru sayısı azaldı

Konkordato, zor durumdaki şirketlerin 12 aylık bir süre içinde toparlanarak, mallarını nakite dönüştürerek, borçlarını ödemesi; ödeyemedikleri kısmı da yapılandırarak girdiği darboğazdan kurtulmayı sağlıyor. Konkordato ilan etmek, prestij kaybı açısından zor bir karar, süreç içinde batmadan geri dönmek de bir ayrı bir başarı göstergesi.
Faizlerin düşmesi konkordato başvuru sayısı azaldı

Bir şirketin borçları var ve borçlarını ödemek için çaba gösteriyorsa, konkordatoyu için başurur, başvurusu onaylanırsa üst üste desteklerle belirli bir aşamaya gelip girdaptan kurtulabilir. Bu işlemler için uygulanacak faiz yükü, faizlerin aşağıya çekilmesi ile günümüzde yarı yarıya indi. Hal böyle olunca firmalar konkordatoya gitmeden de kurtulmanın yollarına yönelir oldular.


DESTEKLER KONKORDATOYU AZALTTI

Ekonominin iyiye gitmesi, faizlerin aşağıya çekilmesi ve devletin destekleri konkordatoya giden firmaların sayısında azalmaya neden oldu.

Abaküs Bağımsız Denetim AŞ ortağı Doğuş Bektaş, konkordato sürecine giren şirket sayısının azalmasındaki şirketlerin finansal yapılarını düzeltmesi ve ekonomideki iyileşmelerin etkili olduğunu belirterek, "Bankaların finansman kaynaklarını açması ve faiz oranlarının yarı yarıya düşmesi şirketlerin rahatlamasını sağlayan bir diğer önemli etken oldu." dedi.

"BİR ÇEK YAZDIRMAK YA DA BİR TAKSİTİ AKSATMAK BATMA SEBEBİ"

Konkordatonun şirketler için son çare olarak görülen bir yöntem olduğunun altını çizen Bektaş, bir çek yazdırmanın veya bankaya taksit ödeyememenin batma sebebi olduğunu iddia etti.


"Devlet, firmalara '12 aylık sürede nakit akışını düzelt, yapılandır ve hayatına dön.' diyor. Konkordato ile alacaklılara siz bir durun diyor. Şirket satabileceği malını satıyor, bankadaki parasını çekiyor veya nakde döndürebileceği ne varsa onu döndürüyor. Acil ödemelerini yapıyor, diğerlerini yapılandırıyor. Bu devletin sağladığı fevkalade bir koruma kalkanı anlamı taşıyor."

Şirketlerin prestijini kazanmak için planlananları gerçekleştirdikten sonra konkordatodan çıktığını ifade eden Bektaş, konkordatodan çıkmanın şirketler için olağanüstü bir başarı olduğunu söyledi.

KONKORDATOYA GİREN ŞİRKET SAYISINDA DÜŞÜŞ

Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan yaklaşık 12 ay evvel bizim konkordato ilan ettiğimiz onlarca müşteri oldukça yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıya kaldılar. Bankalar bu süreçte yüzde 35 ila 42 arasında değişen oranlarıyla faiz tahsilatı yaptı. Geçen yılın son çeyreği ile bu yılın ilk 6 ayında bunları ödeyemeyen birçok şirket konkordato ilan etmek zorunda kaldı. Şu anda yüzde 19,5 faiz oranlarıyla kredi veriliyor. Yani 10 milyon kredisi olan bir şirket yıllık 4 milyon faiz öderken, şimdi 2 milyonun altında bir rakam ödüyor ve bu çok büyük bir fark oluşturdu."

"KONKORDATO İLAN ETMEDEN FİNANSAL YAPILANDIRMA MÜMKÜN"

Bektaş, devlet tarafından da Kredi Garanti Fonu (KGF) kredileri ve diğer finansman kaynaklarıyla şirketlere destekler sağlandığını belirterek, "Torba yasa, harç muafiyeti, ödemesiz dönemler ve düşük faizli yapılandırmalar" aracılığıyla konkordato ilan etmeden finansal yapılandırmanın yani kredi yapılandırmasının önünün açıldığını söyledi.