Eski usul balık dalyanlarının son temsilcisi Beykoz'da

100 yıl önce İstanbul Boğazında balık avlanmak için denizin içine çakılan kazıkların etrafının ağlarla çevrilmesi yöntemi ile kurulan dalyanların sonuncusu Beykoz kıyısında geleneksel yöntemlerle faaliyetlerine devam ediyor.
Eski usul balık dalyanlarının son temsilcisi Beykoz'da


Fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in siyah beyaz çektiği eski İstanbul fotoğraflarında balık dalyanlarına sıkça rastlarız. Çektiği fotoğraflarla özellikle Kumkapı'daki balıkçıların içine girmiş, çiroz yapımından, ağları onarmalarına kadar birçok gelişmeyi bize anlatmıştır. Bu fotoğraflarda dalyanların nasıl kurulduklarını görürüz. Orada anlatıldığı kadarı ile denizin ortasında bir direk, direğin tepesinde bir gözcü, balıklar ağların içine toplanmaya başladığında diğer balıkçılara haber veriyor ve kayıkları ile ağları çevreleyen balıkçılar balıkları sandallarını çekiyorlar. Aynı yöntem halen Beykoz kıyılarında devam ediyor.

BEYKOZ'A SARIYER'DEN GELİYORLAR

Beykoz'da dalyan kuran balıkçılar ilçeye Sarıyer'den geliyor. Burada çalışma süresince yaşayıp, dalyanyyar toplanınca yine geri dönüyorlar.


AĞ VE KAZIKLARLA BALIKÇILIK

Beykoz'da dünyanın en eski balık avcılığı yöntemidalyancılık yöntemiyle denizin ortasında ağ ve kazıklarla kurulan dalyanda balık tutma çabası sürüyor.

İSTANBUL'UN SON DALYANI

İstanbul'un son dalyanı olarak bilinen Beykoz dalyanı havadan görüntülerken, görüntülerde balıkçıların balık avlama anları görülüyor.

30 YIL ÖNCE 60'DAN FAZLA DALYAN VARDI

İstanbul’da 30 yıl öncesine kadar 60’ın üzerinde olan dalyanlardan (Deniz, göl ve ırmakların kıyılara yakın yerlerinde ağ ve kazıklarla oluşturulan, büyük balık avlama yeri) sadece 3 tane kaldı. İstanbul'un son dalyanı olarak bilinen Beykoz Dalyanı'nda da Mayıs ayının gelmesiyle hareket başladı. Boğazın ortasında ağ ve kazıklarla oluşturulan Dalyan'da balıkçılar balık avlamaya çalışıyor. Dalyanda balık sürülerinin hareketlerini tahlil edebilen ve av sırasında zamanlamayı iyi bilen gözcüler (vardacı, kapakçı) bulunuyor.

GÖZCÜLER TALİMAT VERİYOR, AĞIN ETRAFINDAKİ BALIKÇILAR YAKALIYOR

Ayrıca ağın ağzının kapatılmasında zamanlamayı tutturabilen ve ağ toplandığında balıkların kaçmasına izin vermeden tekneye alabilen balıkçılar da gözcülerin talimatıyla balıkları yakalıyor.

İstanbul'un son dalyanı olarak bilinen Beykoz dalyanı havadan görüntülendi. Görüntülerde boğazın ortasında ağ ve kazıklara kurulan dalyan gözükürken, balıkçılar teknede balıklarını gelmesini bekliyor.

NİSANDAN HAZİRANA KADAR

Nisan ayında başlayan ve haziran ayına kadar süren avlanma yöntemi hakkında bilgi veren 84 yaşındaki balıkçı Arif Çağatay, “Daha önceden burası orkinos dalyanıydı. Kıyı dalyanı ufak balık tutar deniz dalyanı kılıçbalığı orkinos tutardı. Şimdi orkinos kalmadığı için küçük balık tutuluyor. Ben 1935 doğumluyum bu dalyan benden daha evvel. Burası tapulu. Nisan, mayısta başlıyor haziranda bitiyor. Fazla uzun sürmüyor. Balıklar nisan, mayıs dedin mi yukarı doğru çıkar. Bu kazıklar dibe kadar gider. Dalyan diplerine oturur. Sonra çapa atarak gererek balık tutarlar.” dedi.