Erdoğan: Türkiye'nin Otomobili dünyanın birçok yerinde ses getirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Otomobili’nin Üretileceği TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye'nin Otomobili sadece ülkemizde değil dünyanın birçok yerinde ses getirdi.” dedi.
Erdoğan: Türkiye'nin Otomobili dünyanın birçok yerinde ses getirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Otomobili’nin Üretileceği TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni’ne katıldı.


"60 YILLIK HAYAL"

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60 yıllık hayali gerçeğe dönüştürme yolunda tarihî bir adım atılan bir günde katılımcılarla beraber olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Türkiye'nin Otomobili sadece ülkemizde değil dünyanın birçok yerinde ses getirdi”

“MİLLETİN HER BİR FERDİ, TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ TEMSİL EDEN BU PROJEYİ SAHİPLENDİ”

Türkiye’nin Otomobili’nin geçen Aralık ayında tanıtıldığını, örnek modellerin kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin Otomobili sadece ülkemizde değil dünyanın birçok yerinde ses getirdi." dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, “60 yıl sonra bile olsa Türkiye'nin böyle bir hamleye girişmesi insanımız için nasıl umut olmuşsa içimizdeki bazı çevrelerin de âdeta kâbusu hâline geldi. Ülkemizin büyümesinden, güçlenmesinden, öz güveninin artmasından rahatsızlık duyanlar hemen yoğun bir karalama kampanyası başlattılar.” diye konuştu.

Hayatlarında ülke ve millet hayrına bir tek çivi dahi çakmamış olanların koro hâlinde iftira üretme yarışına koyulduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 83 milyonun sevincine ortak olmak yerine menüsünden, başlatma tuşuna kadar komik gerekçelerle projede açık arandığını ifade etti.

“BUGÜN SALGINA RAĞMEN DEVASA BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRMENİN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ”

Temeli atılan Türkiye'nin Otomobili Fabrikası’nın bu yatırım zincirinin altın halkası olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün sadece bir yatırıma başlamanın sevincini değil, salgına rağmen devasa bir projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün inşaatına başlanacak tesisin sadece bir fabrika olmadığını, insanların zihnindeki fabrika algısını kökten değiştirecek, içinde farklı tesislerin olacağı devasa bir üretim kompleksi olacağını kaydetti.

Milli otomobillerin üretim öncesinden, üretim sonrasına kadarki tüm süreçlerinin buradan idare edileceğini, TOGG tarafından üretilecek tüm otomobillerin Ar-Ge'si, tasarımı ve seri üretiminin bu tesislerde yapılacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, test ve müşteri deneyim parkıyla da fabrikanın doğrudan vatandaşlara hizmet edeceğini, çocukların ve gençlerin yeni teknolojilerle burada tanışacağını söyledi.

Tesiste çevre hassasiyetinin de en üst düzeyde tutulduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üretim ve fabrikanın inşasında kullanacağımız çevre dostu teknolojilerle bu alanda çıtayı daha da yükseğe taşıyoruz. Büyük, güçlü ve yenilikçi ülke vizyonumuzun sembollerinden biri olacak bu eserin genç kuşaklara da ilham aşılayacağına inanıyorum” sözlerine yer verdi.

“DÜNYADA BÜTÜN BAŞARILARIN ARKASINDA AZİM, CESARET VE MÜCADELE VAR”

Projede emeği geçenleri tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Dünyada bütün başarıların arkasında azim, cesaret ve mücadele vardır. Unutmayalım başarıya giden yol çoğu zaman engellerle, mayınlarla, sabotajlarla, hatta ihanetlerle doludur. Türkiye'nin bir asra yaklaşan kalkınma mücadelesinde bunların hepsi fazlasıyla yaşanmıştır. Ülkemizin özellikle ekonomide, üretimde, sanayide, finansta, dış politika ve güvenlikte bağımsızlığını sağlamaya dönük tüm hamleleri gizli bir elin müdahalesiyle hep engellenmiştir. Nuri Demirağ'ın uçak fabrikası, Nuri Killigil'in modern silah ve cephane fabrikası, merhum Erbakan Hocamızın gümüş motor projesi birileri tarafından hep sabote edilmiştir. Otomotiv sanayinde ülkemizin önünde yeni bir yol açacak Devrim Otomobili girişimi de son derece basit sebeplerle rafa kaldırılmıştır. Rahmetli Erbakan Hocamızın ifadesiyle Türkiye'nin şeftali yerine motor üretmek istemesi daima birilerini endişelendirmiştir. Tasarlayan, geliştiren, üreten ve ürettiğini tüm dünyaya ihraç eden bir ülke idealimiz maalesef bir türlü gerçeğe dönüşmemiştir. 'Başaramayız, üretemeyiz, üretsek de satamayız.' diyen korku lobisi Türkiye'yi dışa bağımlı kılmak için her seferinde harekete geçmiştir.”

“BİZ TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİNE İNANIYORUZ”

“Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeyi göze almalıdır.” sözünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Ülkemizin bekası, milletimizin huzuru için kefenimizi giyerek çıktığımız bu kutlu yolda biz de vurgun yemeyi göze aldık ve alacağız. Son 18 senede neleri başardıysak sabotajlara, engelleme girişimlerine, tehditlere rağmen başardık. Attığımız her adımda paradan para kazanmaya alışmış tufeylilerin, krizden ve kaostan beslenen asalakların direnişiyle karşılaştık. Sadece vesayet odaklarıyla, bürokratik oligarşiyle, idare-i maslahatçı zihniyetle değil, aynı zamanda 80 senedir Türkiye'nin başına musallat olan 'istemezükcü' lobiyle de mücadele ettik. Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş, Nuri Killigil gibi vatan, millet âşıklarının projelerini sabote edenler, bizim çalışmalarımıza da mani olmaya çalıştı.”

“ARACIMIZI 2022 YILININ SON ÇEYREĞİNDE BANTTAN İNDİRMEYİ PLANLIYORUZ”

Anketlerde milletin bu projeyi destekleme oranının yüzde 95’in üzerinde olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Bu tablo, hem bizim hem de bu işe gönül veren ekibin motivasyonunu daha da artırıyor. Salgın döneminde bir yandan fabrika inşaatına başlamak için tüm süreçleri tamamlarken, diğer yandan da 78'i Türkiye'de yerleşik firmalardan oluşan tedarikçi seçimlerinin yüzde 93'ünü tamamladık. Çin'de dış tasarım, Avrupa Birliği ülkelerinde ise iç ve dış tasarımımızın tescil işlemleri bitti. Rusya, Güney Kore, Japonya ve Amerika'daki tasarım tescil süreçleri devam ediyor. Kullanıcı araştırmaları ve mühendislik çalışmalarının tümü yine planlanan takvim çerçevesinde gerçekleşti. Bugün ise ‘Bismillah’ diyerek tesisimizin inşaatına inşallah birlikte başlıyoruz. Burası Bursa. Çok önemli bir yer. Sadece Yeşil Bursa değil, burası payitaht Bursa. Fabrikayı 18 ayda tamamlamayı ve aracımızı 2022 yılının son çeyreğinde banttan indirmeyi planlıyoruz. Böylece Avrupa'nın, doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modeli Türkiye'den yola çıkacak. Üretime geçtikten üç yıl sonra, binek otomobillerde ülkemizde en yüksek yerlilikle üretilen tek marka, Türkiye'nin Otomobili olacaktır.”

4 BİN'İN ÜZERİNDE İSTİHDAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fabrika alanında 4 binin üzerinde vatandaşın istihdam edileceğini, dolaylı istihdam da düşünüldüğünde bu sayının çok daha fazla olacağını kaydetti.

“TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ PROJESİ'NDEN HEP BİRLİKTE ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKACAĞIZ”

Bölgedeki üniversitelerle iş birliği hâlinde sanayii kuruluşlarına nitelikli iş gücü kazandıracaklarının da altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tedarikçiler arasında daha önce büyük üretici için çalışmamış filiz girişimciler bulunduğunu, kendini TOGG ile ispat edecek bu şirketlerin,  küresel tedarikçi olma potansiyeline sahip olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geri görüş kameralarında bir dünya markası çıkarabileceğimiz gibi, akıllı yaşam teknolojilerinde çığır açıcı işler Türk firmalarından çıkacaktır hiç endişe duymuyorum.” dedi.

“Türkiye'nin Otomobili'nin alametifarikası elektrikli olmasıdır.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Lityum, elektrikli otomobillerin bataryalarının hızlı şarj olmasını, ömrünün ve kullanım mesafesinin özellikle de uzamasını sağlar. Eti Maden İşletmemiz, bor kaynaklarından lityum üretilmesi için iki, üç yıldır Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor. Projeyle rafine bor üretimi sırasında ortaya çıkan atıklar geri kazanılarak lityum üretilecek. Pilot üretim tesisinin projesini tamamladık, inşallah haftaya montaja, yılsonunda ise üretime başlıyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah, pek çok işimizden olduğu gibi, Türkiye'nin Otomobili Projesi'nden de hep birlikte alnımızın akıyla çıkacağız. Bu hayali gerçekleştirmek için yola çıktığımızda özel sektörün koordinasyonunu sağlama görevini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize vermiştik. Bu kurumumuzun öncülüğünde bir araya gelen babayiğitler, hamdolsun işi bu noktaya kadar getirdi. Kendilerini bir kez daha şahsım, milletim adına gönülden tebrik ediyor, inşallah gerisini de aynı azim ve kararlılıkla yürüteceklerine inanıyorum.” sözlerine yer verdi.

“SAHADAN ALDIĞIMIZ BİLGİLER EKONOMİDEKİ CANLANMAYI GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE TEYİT EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronovirüs salgınına da değinerek salgının yaralarını sarmaya başladıklarını, verdikleri destekler sayesinde ekonominin çok hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyledi.

Türkiye’nin mayıs ayında küresel ölçekte en hızlı toparlanan ilk üç ülkeden birisi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Bu performansla Amerika, Çin, Almanya, Güney Kore ve Rusya gibi ülkeleri de geride bıraktık. Tabii biz sadece endekslere bakarak konuşmuyoruz. Sahadan birebir aldığımız bilgiler de ekonomideki canlanmayı güçlü bir şekilde teyit ediyor. Verilerimize göre, ilk altı ayda sanayi siciline yaklaşık 7 bin işletme kaydoldu, yani üretime başladı. İstanbul, Bursa, Ankara, Konya ve İzmir başta olmak üzere yurdun dört bir yanında yeni işletmeler faaliyete geçti. Sadece haziran ayında ise bin 421 yeni sanayi işletmesi kuruldu. Bu sayı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 91'lik bir artışa tekabül ediyor.” bilgisini paylaştı.

Yılın ilk yarısında sadece Organize Sanayi Bölgelerinde 606 üretim tesisinin faaliyete geçtiğini aktaran Erdoğan, gıdadan kimyaya, mobilyadan makine imalatına varıncaya dek farklı sektörlere odaklanan bu fabrikalar için özel sektörün 9 milyar liraya yakın yatırım yaptığını kaydetti.

Haziran'da düzenledikleri 859 yatırım teşvik belgesiyle teşvik tarihindeki aylık belge rekorunu kırdıklarını dile getiren Erdoğan, “Özel sektörün 84 milyar liralık sabit yatırımı için teşvik belgesi verdik. Bu yatırımlar tamamlandığında 129 binin üzerinde vatandaşımıza yeni iş imkânı doğacaktır.” açıklamasında bulundu.