Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 13,9'dan yüzde 12'ye revize edildi

TCMB'nin yılın son enflasyon raporu İstanbul’da açıklandı. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini düşürdü.
Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 13,9'dan yüzde 12'ye revize edildi

Raporu açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, enflasyon tahminleri, bu yıl ve gelecek yıllara ilişkin beklentiler ve para politikasına ilişkin verilecek mesajları aktardı.


ENFLASYON TAHMİNLERİ AÇIKLANDI

Merkez Bankası'nın 2019 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 13,9'dan yüzde 12'ye revize edildi. 2020 enflasyon tahmini ise 8,2 olarak korundu.

GIDA ENFLASYONU

Bankanın 2019 sonu gıda enflasyonu yüzde 15'ten yüzde 10 seviyesine düştü. 2020 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 11 seviyesinde sabit kaldı.

"TÜKETİCİ ENFLASYONU AŞAĞI YÖNLÜ"

Tüketici enflasyonunun ekim ayında tek hanede kalmasının ancak sonrasında hızlanmasının beklendiğini belirten Uysal, ana trendin aşağı yönlü olduğunu ifade etti.


HAM PETROL FİYAT TAHMİNİ GERİLEDİ

Bankanın ham petrolde 2019 için ortalama fiyat tahmini ise varil başına 65 dolardan 63.4 dolara geriledi.

MURAT UYSAL'IN KONUŞMASINDAN

Başkan Uysal'ın konuşmasından bir kesit şöyle:

"Küresel iktisadi faaliyetteki zayıflama 2019 yılının ikinci yarısında daha da belirginleşti ve küresel ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlik oldukça yükseldi. Artan jeopolitik belirsizlikler ile birlikte değerlendirildiğinde, küresel büyüme görünümü bir önceki rapor dönemine göre daha zayıf seyretmekte.

Bu gelişmeler emtia piyasalarını baskılıyor ve ham petrol fiyatlarının ılımlı seyretmesine neden oluyor. Bu doğrultuda, 2019 yılında küresel enflasyon oranlarının, küresel büyüme görünümü ve emtia fiyatlarına bağlı olarak yatay bir seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz.  

Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyrin ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle küresel para politikalarındaki gevşeme eğiliminin bir önceki rapor dönemine göre güçlendiğini görüyoruz. Bu dönemde, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde parasal duruş gevşetildi. Bu çerçevede, küresel finansal koşullar daha olumlu bir görünüm sergiledi ve özellikle ABD’de uzun vadeli tahvil faizleri geriledi.

Bu durum, gelişmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemesine karşın korumacılık önlemleri ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizlikler, gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) yönelen portföy akımlarının zayıf seyretmesine neden oldu.

Yılın üçüncü çeyreğinde GOÜ borçlanma senedi piyasalarına girişler oldukça sınırlı olurken, hisse senedi piyasalarından yoğun çıkışlar gözlendi. Küresel belirsizliğin yüksek seyri, süregelen jeopolitik sorunlar, yeniden tırmanan korumacılık eğilimleri ve GOÜ’lerde ülkeye özgü kırılganlıklar önümüzdeki dönemde söz konusu ülke grubuna yönelen portföy akımları açısından önemini korumakta.

FAİZ İNDİRİMLERİ GERİLEDİ

Faiz indirimleri, enflasyon beklentilerindeki düşüş ve bankacılık sektörü likiditesindeki iyileşmenin etkisiyle kredi ve mevduat faizleri belirgin oranda geriledi.

Finansman koşullarındaki iyileşme ve iç talepteki toparlanmaya bağlı olarak kredi talebindeki artışla tüketici kredileri Ağustos itibarıyla önemli bir ivme kazandı.

Tüketici kredilerine kıyasla daha ılımlı olmak üzere ticari kredilerde de artış gözlemeye başladık."

SON PPK TOPLANTISI

Yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısı 12 Aralık’ta gerçekleşecek.