Diyarbakır'da babaganuç zamanı

Ülkemizdeki her şehirde ve hatta ilçede kendisine özgü adetler vardır. Diyarbakır'da da tam bu zamanlar babaganuç yemeğinin yapıldığı dönem yaşanıyor. Her köşebaşında kadınlar, bir araya gelip yaktıkları mangallarda patlıcanları közlemenin, başka bir yerde de daha soğumadan kabuklarının soymanın telaşındalar.
Diyarbakır'da babaganuç zamanı

Diyarbakır'da kadınların mangallarda közleyerek yapmaya başladıkları babaganuç için ortalama her ev en az 20 kilo patlıcan kullanıyor. Közledikleri patlıcanları kavurarak kış için ayıran kadınlar, sıcağa rağmen işlerini keyifle yaptıklarını belirtiyorlar.


Diyarbakır'da mangal ateşleri 'babaganuç' için yanmaya başladı
DİYARBAKIR MUTFAĞI ZENGİN

İçli köfte, kaburga, güveç, meftune ve ekşili dolmasıyla ünü sınırları aşan Diyarbakır mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan, közlenmiş patlıcanın, sarımsakla zeytinyağı veya tereyağında kavrulmasıyla hazırlanan, tercihe göre yumurta da ilave edilen "babaganuç" için hazırlıklar başladı.

Oldukça zengin bir mutfağa sahip Diyarbakır'da mangal ateşleri "babaganuç" için yanıyor.


HAVANIN SICAK OLMASI ONLARI DURDURMUYOR

Diyarbakırlı kadınlar hava sıcaklığına rağmen, park, bahçe ve açık alanlarda yakılan mangal ateşinde gün boyu patlıcan közlüyor.

KIŞIN TÜKETECEKLER

Kış mevsiminde tüketilecek babaganuç için sebzelerin yoğun yetiştiği yaz mevsiminde başlayan tatlı telaş, kimi zaman arbane eşliğinde eğlenceye de dönüşüyor.

AİLE DESTEK MERKEZİ GENİŞ ALANLAR AYIRDI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Bağlar Aile Destek Merkezi (ADEM) de mahalle aralarında yakılan ateşlerden dolayı oluşan ya da oluşabilecek duman ve yangınların önüne geçilmesi için kimi zaman kadınları belirlenen uygun açık alanlarda bir araya getiriyor.

"GÜZEL BİR YEMEK İÇİN ATEŞİN ÖNÜNDE SEVEREK DURUYORUZ"

Babaganuç için patlıcan közleyen Sevda Bozabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşları ve akrabalarıyla kış hazırlığı için bir araya geldiklerini söyledi.

"Kışın misafirlerimizin önüne güzel bir yemek çıkarabilmek için ateşin önünde severek duruyoruz. Alinazik yapılıyor, çeşitli yemekler de yapılabiliyor. Kahvaltıda dahi yiyebiliyorsunuz." diyen Bozabak, bir arada kış hazırlığı yapmaktan mutluluk duyduklarını aktardı.

"ZAHMETLİ BİR İŞ"

Hava sıcaklığına ve alevlere aldırış etmeden kış hazırlığı yaptığını anlatan Güler Sebük de, babaganuçun kış yemekleri olduğunu söyledi.

Salata olarak da tükettiklerini dile getiren Sebük, "Yazın güneşin altında yapıyoruz, derin dondurucuya bırakıyoruz. Zahmetli bir iş, erkekler kıymetimizi bilsin. Sofralarımızın olmazsa olmaz. Her şeyin yeri başka, babaganuçun yeri başka." dedi.

"HER KÖŞEDE BABAGANUÇ YAPAN KADINLARI GÖRÜRSÜNÜZ"

Bağlar ADEM Koordinatörü Arzu Çetin ise, bu yöresel lezzetin, mangal ateşinde közlenen patlıcanların soyulduktan ve tereyağında kavrulduktan sonra çeşitli baharatlar, kıyma, biber, yoğurt gibi isteğe bağlı katılan ürünlerle de hazırlandığını belirtti.

"Babaganuç hem yaz günlerinde hem de kış sofralarında olmazsa olmaz denilecek bir yemek." diyen Çetin, hemen hemen her evin en az 20 kilogram patlıcan közleyerek, kışa hazırlık yaptığını aktardı.

Çetin, "Diyarbakır'da hangi parka, bahçeye ya da binanın altına bakarsanız her köşede, ateş başında babaganuç yapan kadınlarımızı görürsünüz." diye konuştu.

ADEM olarak sadece düzenlenen kurslarla değil yaşamın her alanında bölge kadınının yanında olduklarını aktaran Çetin, "Kışa hazırlık zahmetli bir iş. Kadınları uygun alanlarda bir araya getirerek, hem piknik hem de babaganuç yapmalarını sağladık." ifadelerini kullandı.