Dış ticarete kadın dayanışması formülü

Ticaret Bakanlığı yaptığı temaslardaki gelişmeler üzerine, diğer ülkelerin kadın ihracatçıları ile Türk kadın ihracatçıları bir araya getirerek yeni bir sinerji oluşturmayı amaçlıyor. Böylelikle dış ticarete yeni bir pencereden bakılması sağlanacak.
Dış ticarete kadın dayanışması formülü

Kadınlar ekonomi dünyasındaki sayı ve niteliklerini artırmaya devam ediyorlar.  Toplumsal ön yargıların aksine iş dünyasındaki kadınların detaycı olması ve iletişime önem vermeleri ile başarıya ulaştıklarını veriler gösteriyor. 


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın yönetiminde gerçekleşen çalışmalarla Türkiye ve diğer ülkeler arasında farklı bakış açıları ve yakınlaşmaların gerçekleşmesi bekleniyor.

İSPANYOL VE TÜRK KADIN GİRİŞİMCİLERİ GÖRÜŞECEK

Japonya’da gerçekleştirilen G20 Ticaret ve Dijital Ekonomi Bakanları toplantısı sırasında İspanya Ticaret Bakanı Reyes Maroto ile görüştüklerini hatırlatan Pekcan, İspanya ile olan ticari ilişkileri daha derin boyutlara taşımak, ticaret hacmini ve karşılıklı yatırımları artırmak için görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı.


Bu amaçla ilk olarak Türk kadın girişimcilerimiz ile İspanyol kadın girişimcileri bir araya getirileceğini açıkladı.

İSPANYA’YA İHRACATIMIZ 7.7 MİLYAR DOLAR

İspanya’nın ekonomik ve ticari ilişkilerin derin boyutlarda sürdürüldüğü önemli Avrupa Birliği ülkesi olduğuna dikkati çeken Pekcan, 2018 yılı içerisinde İspanya’ya olan ihracatın 7.7 milyar dolar, İspanya’dan ithalatın ise 5.4 milyar dolar olduğunu belirtti.

“İSPANYA HÜKÜMETİNDE KADIN BAKANLAR ÇOĞUNLUKTA”

İspanya Hükümetinde 10 kadın, 7 erkek bakan bulunduğuna dikkati çeken Pekcan, şunları kaydetti:

“Kadın bakanlar maliye, ticaret, sanayi, ekonomi gibi tamamen üretim, finans ve ticaret konularından sorumlu. İspanya ile iş birliğimizi yeni alanlarda güçlendirmek için iş kadınlarımızın bu süreçte aktif olarak yer almasını istiyoruz.

WOMAN IN TRADE PROJESİ DEVREYE GİRİYOR

Bizim kadın girişimcilerimiz ile İspanyol kadın girişimcileri bir araya getireceğiz, 'Woman in Trade' projesi ile nasıl ortak ticaret yapabilirler, ihracat yapabilirler, bunu planlayacağız. İspanya tarafı ile Kadın ve Genç Girişimciler İhracat Daire Başkanlığımız söz konusu projeyi yürütecekler.”

HOLLANDA İLE JETCO TOPLANTISINDA "KADIN İŞ BİRLİĞİ" KONUŞULACAK

Bakan Pekcan, Hollanda’nın da Türkiye’nin gerek ticari anlamda gerekse yatırım anlamında önde gelen ekonomik ortaklarından biri olduğuna dikkati çekerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2006 yılında 4,6 milyar dolar iken 2018 yılında 8,1 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Hollanda’nın Türkiye’deki doğrudan yatırımlarının ise 24,2 milyar dolara ulaştığına işaret eden Pekcan, Türklerin Hollanda’daki yatırımlarının da 12 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.

Pekcan, Hollanda ile ticari ilişkilerin en önemli ayağını Türkiye-Hollanda Ortak Ticari ve Ekonomik Komisyon Toplantısı’nın (JETCO) oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Söz konusu toplantının ikincisini ve yuvarlak masa toplantısını eylülde İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Hollanda ile ikili ticari ilişkilerimizin daha ileri bir boyuta ulaşması için klasik yöntemlere ek olarak yeni projelerin geliştirilmesi gerektiğini de düşünüyoruz. Bu noktada kadın girişimcilerimize büyük roller düşüyor. Zira Hollanda ile gerçekleştireceğimiz JETCO toplantısının konularından biri de iki ülkenin kadın girişimcileri arasındaki iş birliğini güçlendirmek olacak. Bu sebeple söz konusu toplantıya önemli sayıda kadın girişimcimiz de iştirak edecek, kendi faaliyetlerini anlatacak ve iş birliği alanları ile ilgili öneriler sunacak.”

"KADIN" İÇİN İLKE İMZA ATILDI

Pekcan, öte yandan Japonya’da Kanada ile imzalanan JETCO anlaşmasında da ilk defa kadınlar ile ilgili bir maddeye de yer verdiklerini bildirdi.

Pekcan, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi hususunun ikili bazda ticari ve ekonomik ilişkiler ile iş birliğine ilişkin imzalanan bir metinde hedef olarak ilk defa yer aldığına dikkati çekerek, "İhracatımızı desteklemeye, büyütmeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.