Çırak olarak başladı, şimdi 22 ülkeye uzanan ihracat yapıyor

Hayata orta okuldan sonra elektrikçi çırağı olarak başlayan, kendisini geliştirerek dünyaya açılan ve şu anda üniversite öğrencileri ile ortak projede çalışırken onlara hocalık yapan Tahir Öztürk'ün girişimcilik öyküsü ilham veriyor.
Çırak olarak başladı, şimdi 22 ülkeye uzanan ihracat yapıyor


Denizli'de dayısının elektrikçi dükkanında çırak olarak işe başlayan Tahir Öztürk, kumanda ve jeneratör üretmeyi denedikten sonra tasarladığı elektrikli gezinti araçlarıyla çıktığı yolda 22 ülkeye ülkedeki park ve eğlence merkezine ihracat yapar hale geldi.

Kırşehir'in Akpınar ilçesi Çiftliksarıkaya köyünde doğan Tahir Öztürk, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan 1983 yılında, Denizli'de elektrikçilik yapan dayısının yanında çırak olarak işe başladı.

ÖNCE OTOMATİK KUMANDA ÜRETTİ

Bir süre sonra mesleği öğrenerek sanayi sitesinde 30 metrekarelik bir elektrikçi dükkanı açan Öztürk, otomatik kumanda işine girdi.


SONRA JENERATÖR İŞİNE GİRDİ

Sık sık elektrik kesintileri yaşanması nedeniyle jeneratör üretimine ilgi duymaya başlayan Öztürk, kendi jeneratörünü geliştirmek üzere Çin'e gitmeye karar verdi.

ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLENDİ

Elektrik motorları konusunda edindiği bilgileri dükkanında denemeye başlayan Öztürk, Denizli Belediyesinin 2010'da açtığı elektrikli araçlar ihalesine girdi. 2 adet 26 kişilik elektrikli gezi aracı yapan Öztürk, bu işten zarar etmesine rağmen büyük bir deneyim kazandı.

AHŞAPTAN ELEKTRİKLİ GEZİ ARACI ÜRETEN ATÖLYE AÇTI

Yeni üretim tesisine geçerek farklı araç tasarımlarına odaklanan Öztürk, tamamı ahşaptan elektrikli gezinti aracı yapmak üzere proje geliştirdi ve hayallerine destek olması için bir KOBİ finansman kurumuna başvurdu.

İÇ PAZAR KENDİSİNE İNANMADI AMA O İHRACAT YAPTI

Garatren markasıyla patentini aldıkları güneş enerjili ve elektrikli tramvayla İlk ihracatını Afganistan'a yapan Öztürk, ardından ABD ve İngiltere'den gelen siparişlerle moral buldu. Halen 22 ülkeye elektrikli araç ihraç eden Öztürk'ün şirketi, geçen yıl 150 bin dolarlık ihracata imza attı.

Öztürk, "İnat ederek bu işin üzerine gittim. İngilizce öğrenerek 14'e yakın ülkedeki fuarlara katılıyorum. Seyahatlerim sırasında o ülkelerde neler yapıldığını, müşterilerin ne istediğini gözlemliyorum. Buna uygun tasarımlara kafa yoruyorum. Çok şükür geldiğimiz nokta sevindirici. Bir dünya markası olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunu yapabilmek için devletimizin desteklerini bekliyoruz. Her yaptığımız araç bir Ar-Ge projesi aslında. Bir araç üzerinde aylarca çalışıyoruz."

ÜNİVERSİTELERDEN DESTEK VAR

Tahir Öztürk, son dönemde üniversite projelerine ağırlık verdiğini, Pamukkale, İnönü, İstanbul, Aydın ve Dumlupınar üniversitelerinden öğrencilerin elektrikli araç projelerine destek olduğunu dile getirdi.

ÖĞRENCİLER “HOCAM” DİYOR

Projelerinde çalıştığı öğrencilerin kendisine "hocam" olarak hitap ettiğini, bunun kendisini gururlandırdığını bildiren Öztürk, bundan sonraki tek hayalinin, gelecekte dünya ile rekabet eden elektrikli otomobilleri üreten gençlerin yetişmesine katkıda bulunmak olduğunu sözlerine ekledi.