Belge zorunluğu olan tehlikeli meslek kapsamı genişletildi

Bazı meslekleri yapmak için belge zorunluluğu var. Tehlikeli ya da çok tehlikeli grubuna giren mesleklerde çalışanların bu belgeleri belirli bir eğitim ve sınav sonucunda edinmesi gerekiyor. Belgesiz işçi çalıştırmanın cezası var. Şimdi 26 meslek grubuna daha belge zorunluluğu getirildi.
Belge zorunluğu olan tehlikeli meslek kapsamı genişletildi

Belge zorunluluğu meslek standartını artırmak, iş sağlığını güven altına almak için uygulanan bir sistem. O işi yapan kişilerin, yaptıkları işe vakıf olduğunu anlatan bir belge bu. Belge almak için sınava giriliyor ve belirli bir bedel karşılığında alınıyor. Bu konuda çalışan kurulmlar var. MEKSA Vakfı da bu kurumlardan biri.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yayınlanan tebliğiyle "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta yer alan 26 mesleğe daha "yeterlilik belgesi" zorunluluğu getirildi.

TEBLİĞ BUGÜN YAYINLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

BELGE ZORUNLULUĞU GETİRİLEN MESLEK SAYISI 143'E YÜKSELDİ

Geçen yıl ve bir önceki yıldan itibaren bitim işlemleri operatörü, elektrik pano montajcısı, inşaat işçisi, NC/CNC tezgah işçisi, orman üretim işçisi, plastik enjeksiyon üretim elemanı ve tornacının da aralarında olduğu 36 meslekle ilgili belge zorunluluğu getiren Bakanlık, yeni 26 meslekle birlikte belge zorunluluğu bulunan meslek sayısını 143'e yükseltti.


BELGESİZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARA 776 LİRA CEZA VAR

Tebliğ ile aralarında deri işlenti operatörü, haddeci, liman forklift operatörü, otomotiv kontrol, test ve ayar işçisi, taşlama tezgah işçisi ve yüksek gerilim kablo aksesuarları montajcısının da olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, işveren veya işveren vekiline kişi başı 776 lira ceza kesilecek.

YENİ BELGE ZORUNLULUĞU GETİRELEN MESLEKLER

Mesleki yeterlilik belge zorunluluğu getirilen meslekler şunlar:

Ağır vasıta tecrübe sürücüsü (seviye 3), armürlü dokuma kumaş desen hazırlama elemanı (seviye 3), armürlü dokuma kumaş desinatörü (seviye 3), ayakçı (deri/kürk hazır giyim) (seviye 3), deri işlenti operatörü (seviye 4), haddeci (seviye 3), haddeci (seviye 4), iplik operatörü (seviye 3), işaretçi (seviye 3), jakarlı dokuma kumaş desen hazırlama elemanı (seviye 4), jakarlı dokuma kumaş desinatörü (seviye 4), kartonpiyer uygulayıcısı (seviye 3) kesimci (deri/kürk hazır giyim) (seviye 4), kesimci (saraciye) (seviye 4), liman forklift operatörü (seviye 3), liman saha istif makineleri operatörü (CRS VE ECS) (seviye 4), model makineci (deri/kürk hazır giyim) (seviye 3), otomasyon sistemleri programcısı (seviye 3), otomotiv kontrol, test ve ayar işçisi (seviye 4), tarihi eser koruma ve restorasyon elemanı (seviye 5), tarihi eser koruma ve restorasyon elemanı (seviye 3), taşlama tezgah işçisi (seviye 3), taşlama tezgah işçisi (seviye 4), yüksek gerilim kablo aksesuarları montajcısı (seviye 3), yüksek gerilim teçhizatı test elemanı (seviye 4), yüksek gerilim teçhizatı test elemanı (seviye 3).