Alman ekonomisi yüzde 0,1 küçüldü

Avrupa’nın en büyük, dünyanın 4’üncü büyük ekonomisine sahip olan Almanya’da, büyüme küresel savaşların etkisi ile hız kaybederek 2'nci çeyrekte yüzde 0,1 küçüldü.
Alman ekonomisi yüzde 0,1 küçüldü

Küresel ticaret anlaşmazlıklarının Alman ihracatını etkilemesiyle bu yılın 2'nci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daraldı. Bu daralma beklenenden daha iyi bir seviye olarak kayıtlara geçti.


TÜRKİYE’NİN EH BÜYÜK İHRACAT PARTNERİ

Türkiye’nin de en fazla ihracat yaptığı ülke konusunda olan Almanya’da elde edilen gerileme dünyanın ekonomisinin tehdit içinde olduğunu gözler önüne serdi.

GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA YÜZDE 0,1 AZALDI

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) verilerine göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bu yılın 2'nci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 azaldı. Beklenti ekonominin yüzde 0,2 daralacağı yönündeydi.

KÜRESEL SAVAŞLARIN OLUMSUZ ETKİSİ YANSIDI

Böylece Avrupa'nın en büyük ve dünyanın dördüncü büyük ekonomisi bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 0,4 büyümesinin ardından otomotiv sanayisinde yaşanan sorunların, özellikle ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret ihtilafların ve Brexit’e yönelik belirsizliklerin Alman ihracatını etkilemesiyle 2'nci çeyrekte küçülmüş oldu.


İHRACAT AZALDI

Çeyrek bazda ele alındığında, büyümeye olumsuz katkı dış ticaretten geldi. 2'nciçeyrekte ihracat ithalattan daha güçlü düşüş gösterdi. Bu da GSYH üzerinde olumsuz bir etki yaptı. Bu dönemde hane halkının nihai tüketim harcamaları ve nihai kamu harcamalarının artması büyümeye olumlu katkı yaptı.

2'nci çeyrekte takvim etkisinden arındırılmış yıllık GSYH artışı yüzde 0,4 seviyesinde kaydedildi.

Almanya'da ekonomi geçen yıl yüzde 1,4 büyüdü. Alman hükümeti ve AB Komisyonu, bu yıl büyümenin yüzde 0,5'te kalmasını bekliyor.

İYİ GİDEN SON ON YILI BİTİREN HAMLE

ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Daha önce yapılan yapısal reformlar, mali teşvik, küreselleşmenin zirvede olması ve Avrupa Merkez Bankası’nın düşük faiz oranları ve nispeten zayıf bir euro son 10 yılda güçlü bir büyümenin gerçekleşmesini sağladı." dedi.

“PANİĞE GEREK YOK FAKAT EYLEME GEÇMEYE GEREK VAR”

Brzeski, “Paniğe gerek yok fakat eyleme geçmeye gerek var. Alman ekonomisinin geleceği büyük oranda dış etkenlere ve hükumetin eylemlerine bağlıdır. Açıkçası, devam eden ticaret çatışmalarında herhangi bir rahatlama Alman ekonomisine fayda sağlayacaktır. Şirketler hala son derece uygun finansman koşullarını kullanabilir ve yatırım yapabilirler. Alman hükumetinin harekete geçmesi için baskı artacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

“ALMANYA’NIN İKİ YÖNLÜ TEŞVİK PAKETİNE İHTİYACI VAR”

Bundan sonra herhangi bir mali politikanın 2008-2009 finansal krizi sonrası mali politikalardan daha karmaşık olacağına işaret eden Brzeski, “Almanya’nın kısa vadeli bir teşvik ve uzun vadeli büyüme potansiyelini sağlayacak iki yönlü bir teşvik paketine ihtiyacı var. Dijitalleştirme, iklimi koruma, enerji dönüşümü, altyapı ve eğitim olan bu şifreler çok iyi bilinmektedir.” ifadesini kullandı.