Abone olmak kolay, çıkmak zor

Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, televizyon ve güvenlik sistemleri gibi değişik hizmetlere çok kolay abone oluyoruz ama abonelik iptallerinde yaşadıklarımız tam bir kabus.
Abone olmak kolay, çıkmak zor

Genelde elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerimizde pek değişiklik yapmıyoruz. Ancak, başta internet ve telefon abonelikleri olmak üzere, tv ve diğer hizmetlere ilişkin aboneliklerde sık sık değişiklik yapabiliyoruz.

TÜKETİCİLER ŞİKAYETÇİ

Son günlerde tüketici derneklerine ulaşan çok sayıda tüketici hatta işyeri sahipleri, aboneliklerini iptal ettirmekte yaşadıkları sıkıntılardan, kendi bilgi ve iradeleri dışında uzatılan aboneliklerden, tahakkuk ettirilen faturalardan ve cihaz iadesi için verdikleri uğraşlardan ve karşılarında yetkili muhatap bulamamaktan şikâyet ediyor.


6502 SAYILI YASA NE DİYOR

Yürürlükteki 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince yayımlanan “Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği” hükümleri gereğince, “Tüketicinin belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşme” abonelik sözleşmesi olarak tanımlanıyor.

Satın aldığımız elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, televizyon ve güvenlik sistemleri gibi çeşitli hizmetlerde, her birimiz bir abonelik sözleşmesinin tarafı olmaktayız. Söz konusu yönetmelikte, abonelik sözleşmelerinin şekli ve zorunlu içeriği belirlenmiş olup, aboneliklerin feshine ilişkin sahip olduğumuz haklarla ilgili ayrıntılı düzenlemeler yapılıyor.

ABONELİK FESHİNDE TÜKETİCİ HAKLARI

Aboneliklerin feshine ilişkin söz konusu yönetmeliğin 22'nci maddesinde tüketicilerimizi çok yakından ilgilendiren ve tüketiciler lehine önemli düzenlemeler var.


TÜKETİCİNİN VAZGEÇME HAKKI VAR

Bunlara göre tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıl ve daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması halinde veya tüketicinin hizmetten yararlanmasına engel olabilecek geçerli bir sebebin varlığı halinde tüketici yine sözleşmeyi feshedebilir.

TÜKETİCİNİN YERLEŞİM YERİNİN DEĞİŞMESİ

Taahhütlü aboneliklerde tüketicinin yerleşim yerinin değişmesi ve taahhüt konusu hizmetin tüketiciye yeni yerleşim yerinde aynı nitelikte sunulmasının fiilen imkânsız olması durumunda, tüketici yukarıda belirtilen tutarları veya herhangi bir bedeli ödemeksizin taahhütlü aboneliğini hemen feshedebilir.

ABONELİK İPTALLERİ NASIL YAPILMALIDIR?

Öncelikle, bizlere hizmet sunan satıcı veya sağlayıcılar, abonelik sözleşmesinin feshedilmesi ile ilgili bildirim ve taleplere ilişkin işlemleri yerine getirmek üzere gerekli tedbirleri almak ve gerektiğinde uygun bir sistem kurup bu sistemi kesintisiz olarak açık tutmakla yükümlüdürler. Taahhütlü aboneliklerde, aboneliğin sona ermesinden en az bir fatura dönemi öncesinden satıcı veya sağlayıcı, bu durumu ödeme bildiriminin yanı sıra yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ayrıca tüketiciye bildirmekle yükümlüdür.

Tüketicinin fesih bildiriminin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı gerekli güvenlik önlemlerini almak suretiyle, kaydı tutulan telefon yoluyla da tüketiciye sözleşmeyi feshetme imkânını sağlayabilir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren veya tüketicinin sözleşmeyi feshetmesini zorlaştıran bir yöntem belirleyemez.