81 ilin IQ ölçümü yapılacak

Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı resmi gazetede yayınlandı. Akıllı şehirlere doğru bir uygulama olan IQ ölçümü, o kentin ihtiyaçlar ve afetlerdeki hassasiyeti üzerinden yapılacak.
81 ilin IQ ölçümü yapılacak

Eylem Planı'nın kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin dahil olduğu ortak akıl ve bilimsel bakış açısı ile şekillendi.


TELEFONLARA FELAKET MODU GELİYOR

Afetlerde telefonların "Felekat Modu" devreye girecek.

YAĞIŞ MİKTARLARI ANLIK TAKİP EDİLECEK

Sel felaketine karşı başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere kurulacak akıllı sistemlerle yağış miktarları anlık takip edilecek. Önceden tedbir alınması kolaylaşacak.

YAŞANABİLİR ŞEHİRLER ENDEKSİ OLUŞTURULACAK

8 maddelik plana göre şehirlerin IQ'su ölçülecek. Bu ölçümler doğrultusunda yaşanabilir şehirler endeksi oluşturulacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konu ile ilgili olarak "Yapacağımız IQ testleriyle şehirlerimizin olgunluk seviyelerini ölçecek, il il Yaşanabilir Şehir Endeksi'ni oluşturacağız. Düzenli ölçümlerle şehirlerimizdeki değişimleri izleyeceğiz ve ihtiyaçları güncelleyeceğiz. Burada bir örnek vermek istiyorum.

AKILLI ATIK SİSTEMLERİ DEVREYE GİRECEK

Mesela, İstanbul'da atık toplama ve taşıma maliyeti 1 milyar liranın üzerinde. Akıllı atık sistemleriyle, yani çöp konteynırlarının doluluk oranlarını, ayrıştırma oranlarını ölçen akıllı sistemlerle, yazılımlarla, sensörlerle bu masrafı çok büyük oranda azaltabiliriz. Bunun yanı sıra ülke olarak akıllı atık toplama sistemleri ile yıllık atık toplama ve taşıma maliyetlerinde yüzde 45 oranında tasarruf sağlayabiliriz.

SU ŞEBEKELERİNDEKİ KAYIP KAÇAK AZALACAK

Su şebekelerinde kayıp kaçak oranları yüzde 50'ye kadar çıkabiliyor. Akıllı sistemlerle bu oranı yüzde 5'lere düşürebiliriz. Bu faaliyet özellikle su stresi çeken ülkemizin de öncelikli ihtiyacıdır. Su geri dönüşüm oranlarımızı yüzde 1'den 5'e çıkarma hedefimiz var. Şu an kişi başına 1.500 metreküp su kullanan bir ülkeyiz ve su fakiriyiz. Ve bu rakam 1.200 metreküpe kadar düşecek, su kıtlığı yaşamaya başlayacağız." dedi.

ŞEHRİN REFAHI İÇİN YENİ TEKNOLOJİ VE YELİKÇİ YAKLAŞIM GEREK

Genelgede şehirlerin küresel olarak birbirine bağlı bir ekonomide rekabet etme ve kent sakinlerinin refahını sürdürülebilir bir şekilde sağlayabilme ihtiyacının, ülkeleri ve şehirleri yeni teknoloji ve yenilikçi yaklaşımları değerlendirmeye yönlendirdiğini belirtildi.

TÜRKİYE'NİN İLK DÜNYANIN 4'ÜNCÜ AKILLI ŞEHİR STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI

Genelgede "ulusal katmanda hazırlanan Türkiye'nin ilk, dünyanın dördüncü akıllı şehir stratejisi ve eylem planı" olduğunu vurgulandı.