Hisarcıklıoğlu: 6 Türk devletinin ekonomik büyüklüğü 1.1 trilyon dolar

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın bir araya gelerek kurduğu Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın ilk başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu oldu. Merkezi İstanbul'da bulunan odaya daha sonra iki Türk devletinin de katılması amaçlanıyor. Türk Ticaret ve Sanayi Odası'na üye ülkelerin ekonomik büyüklüğü 1.1 trilyon.
Hisarcıklıoğlu: 6 Türk devletinin ekonomik büyüklüğü  1.1 trilyon dolar

Azerbaycan İşverenler Konfederasyonu, Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası, Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) biraraya gelerek, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) bünyesinde kurduğu Türk Ticaret ve Sanayi Odası 1'inci genel kurulunu gerçekleştirdi.


TOBB'un ev sahipliğinde, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesine destek olmak amacıyla kurulan Türk Ticaret ve Sanayi Odası genel kurulda başkanını Rifat Hisarcıklı olarak belirledi.

ODA MAYISTA KURULDU

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Ticaret ve Sanayi Odası kuruluş tüzüğünü mayısta imzaladıklarını anımsattı.


ODANIN KAPSADIĞI ÜLKELERLE BİRLİKTE TİCARET HACMİ 1.1 TRİLYON

Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Türkmenistan ve Özbekistan ise henüz üye olmadı. Ama çok yakın bir zamanda onları da üye olarak göreceğiz inşallah. Bu 6 ülke 1.1 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip."

YENİ OLUŞUMUN MERKEZİ İSTANBUL'DA

Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın daimi sekretaryasının TOBB İstanbul hizmet binasında olacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, "TOBB olarak, ofis ve personel konusunda, her türlü desteği sağlamayı da taahhüt ettik. İş birliğimizi daha sağlam temellere oturtacak ve daha kurumsal hale getireceğiz. Buna ihtiyacımız var. Zira kalkınma ve zenginleşme için özel sektörün gelişmesi şart. Güçlü özel sektör için de güçlü bir oda sisteminin varlığı gerekir." diye konuştu.

"AB GİBİ BİR BAŞARI HiKAYESİNİ BİZ DE YAZMALIYIZ"

Son 20 yılda Türkiye’ye gelen uluslararası sermayenin 210 milyar doları aştığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, 2 büyük dünya savaşı sonrası harabeye dönen Avrupa'daki gelişimi örnek gösterdi.

Hisarcıklıoğlu, "AB benzeri bir başarı hikayesini, biz de yazmalıyız. Türk İş Konseyi'ni ve Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nı, bu hedefe ulaşmamızı sağlayacak stratejik önemde adımlar olarak görüyorum. İnanıyorum ki el ele verirsek, hükümetlerimiz ve iş dünyası birlikte çalışırsa, yeni başarı hikayelerini Türk dünyası da yazacaktır." diye konuştu.

"TÜRK DÜNYASI SEÇKİN BİR MARKA OLSUN"

Türk Keneşi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev de bugün Ticaret ve Sanayi Odası'nın faaliyete geçmesi için bir araya gelindiğini belirterek, bu odanın Türk dünyasında seçkin bir marka yaratacağına inandıklarını söyledi. Amreyev, ortak odanın kuruluşundan itibaren ticari ilişkilerin ciddi anlamda geliştirilebileceğini vurguladı.

"KOBİ'LER KURULACAK FONLA DESTEKLENECEK"

Amreyev, yeni mekanizmalar ortaya çıkarmak adına çalıştıklarını ifade ederek, "Ortak birtakım işler yapmayı amaçlıyoruz. Ortak yatırım fonunun oluşturulması ve KOBİ'nin desteklenmesi amaçlanıyor. Böyle bir fonun kurulmasıyla birlikte güçlü bir araca sahip olacağız." diye konuştu.

"TEK MİLLET 6 DEVLET"

Azerbaycan İşverenler Konfederasyonu Başkanı Mammad Musayev ise bu odada yapılacak çalışmaları geliştireceklerini vurgulayarak, "Artık tek millet 6 devletiz. İmkanlarımız çok geniş. Bunları bir araya getirmemiz gerekir. İş dünyasının önünü açmak çok hayırlı bir iştir." dedi.

"KARDEŞ İŞ DÜNYASI BİR ARADA"

Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası Başkanı Ablay Myrzahhmetov, kardeş iş dünyasının bir arada olmasının önemine işaret ederek, Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası hakkında bilgi verdi.

"SORUNLAR ORTADAN KALDIRILMALI"

Kırgız Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marat Sharshekeev de Türk dili konuşan ülkelerin adım adım birleştiğini ifade ederek, "İlk genel kurul, ilk genel sekreter seçimi bugün yapılacak. Ticaret demek kolay ama satmak kolay değil. Bazı siyasi ve diğer sorunlar ticarete engel oluşturabiliyor. Ortak bir ticaret zinciri bizi birleştirmeli ve sorunlar ortadan kaldırılmalıdır." şeklinde konuştu.

Bu kuruluş el ele vererek AB gibi başarılı bir marka olmayı hedefliyor.