Türkiye ekonomisinde son durum

Borsa tarafında önemli atılımlar yapan; reel rakamlar ve kurlar bazında iç açıcı görüntüler sergilemeyen yurtiçi piyasalarda kısa süreli dinginlik bekleniyor.
Türkiye ekonomisinde son durum

Uluslararası gelişmeler,aktif kur savaşlarına karşı merkez bankalarının aldığı önlemler yurtiçinde sürdürülen reform çalışmaları derken oldukça karışık bir 4 ay yaşayan yurtiçi piyasalarda zirvelerden sonra yol bulmya çalışan yatırım araçlarının sakinleşmeye başlayacağı bir döneme girildi. Geçtiğimiz hafta ABD tarafından gelen haberler Fransa seçimleri yurtiçi enflasyon rakamlarının etkisiyle yönüne karar veremeyen kurlarda mayıs ayı itibariyle dinginlik hareketleri görüleye başlayacaktır.


Dolar/TL tarafından başlamak gerekirse referandum sonrası olumlu havanın ve ABD verilerinin etkisiyle 3.51 seviyelerine gerileyen paritenin yükseliş bandı hareketine başladığı görülmekte. Buradaki hareketini 3.6250 seviyelerine taşıması durumunda göreceği ikinci basamağı 3.7100 olarak beklenebilir. Bu seviyeleri görmeden önce de 3.5600 seviyeerini test edip bu seviyelerden güç alması bekleniyor.

Avrupar tarafındaki sakinliğe kısa süreli bir farklılık getiren Fransa seçimlerinin ardından toparlanma hareketi beklenen Euro tarafında kısa süreli bir yükseliş hareketi bekleniyor.

Petrol fiyatlarının etkisiyle  değer kaybını sürdüren ons altının 1270 seviyelerinden itibaren hız kazanarak süren düşüşün 1200 seviyelerine kadar devam etmesi bekleniyor.


Gelişmekte olan ülkelere uzun bir süredir yönlendirilen fon kaynaklarının etkisiyle BİST tarafındaki olumlu havanın 97 bin seviyelerine kadar yolunun olduğu 90 500 ün altına gelçmediği sürece senaryo değişikliğinin zor olduğu görülmektedir.

Bu çerçevede bakıldığında mayıs ayı ortalarına kadar dinginliğini koruması beklenen piyasaların  Fed faiz kararı açıklamalarında farklılıklar veya yeni gelişmeler sebebiyle bu dönemden sonra hareketlenmesi bekleniyor.