Türkiye'nin kredi notunu düşüren Moody's'e yanıt gecikmedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu negatif olarak açıklamasının ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığından yanıt geldi. Kararın gerçeği yansıtmadığı dile getirildi.
Türkiye'nin kredi notunu düşüren Moody's'e yanıt gecikmedi

Dünyada ülkelerin ekonomik hareketlerini inceleyerek puanlama yapan, kredi derecelendirme kuruluşu Moodys, Türkiye'nin kredi notunu BA3'ten B1'e indirdi. Moodys, Türkiye'nin durumunu negatif olarak değerlendirdi.


KREDİ NOTU DÜŞÜRÜLDÜ

Yapılan açıklamada, "Türkiye'nin notunda indirim, ödemeler dengesi krizi riskinin artmaya devam ettiği görüşümüzü yansıtıyor." ifadelerine yer verdi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINDAN YANIT


Hazine ve Maliye Bakanlığınca, Moody's tarafından verilen not indirim kararının Türkiye ekonomisinin temel göstergeleriyle bağdaşmadığı bildirildi.

Kararın Türkiye ekonomisinin temel göstergeleriyle bağdaşmadığı, bu nedenle kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı açısından soru işaretleri yarattığı belirtildi.

Moody's'in yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin borçlarının rezervlerinden 2,6 kat fazla olduğunun vurgulandığına işaret edilen açıklamada, "Bu oran, Moody's'in bizden daha yukarıda notlandırdığı bazı gelişmekte olan ülkelerde dahi bizim çok üzerimizdedir. Ayrıca, kısa vadeli dış borcun yaklaşık yarısı da bankacılık sektörüne ait olup Türk bankaları ve Türk reel sektörü, Türkiye'ye ilişkin algının oldukça kötü olduğu, CDS spreadlerinin çok yükseldiği Ağustos-Eylül 2018'de dahi borçlarını yenileyebilmişlerdi." ifadelerine yer verildi.

 BORÇLULUK DÜZEYİ

Açıklamada, ekonomik kırılganlıklar değerlendirilirken dikkate alınması gereken bir diğer unsurun da ekonomik aktörlerin borçluluk düzeyi olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Türkiye, hem toplam ekonomi hem de her bir ekonomik aktör düzeyinde bakıldığında oldukça güçlü bir performans göstermektedir. 2018 yılı sonu itibarıyla gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin ortalama toplam borcunun GSYH'ye oranı yüzde 212,6 olarak gerçekleşirken, bu oran Türkiye'de yüzde 156,8'dir. Benzer şekilde Türk kamu kesiminin borçlarının GSYH'ye oranı yüzde 33,6 düzeyinde seyrederken, gelişmekte olan piyasalar ortalaması yüzde 49,7'dir. Türk hane halklarının borç yükü GSYH'nin yüzde 14,7'si iken gelişmekte olan piyasalar ortalaması yüzde 37,6'dır."