Trump ticaret açığını kapatmak için otomobil ve parça sektörünü ele aldı

ABD Başkanı Trump, ülke çıkarlarını korumak için dünyanın ekonomik düzenine yaptırımlar uygulayarak, engeller ve kotalar koyarak tehdit üslubunu sürdürüyor.
Trump ticaret açığını kapatmak için otomobil ve parça sektörünü ele aldı

Trump’ın “Önce Amerika” söylemini güçlendirecek ve ABD’yi zenginleştirme bakış açısı ile AB’ne bakan ABD, 66 milyar dolar ticaret açığının 30 milyar dolarını otomobil ve parçaları kısmından kaynaklandığını tespit ederek bu konuda önlemler almaya hazırlanıyor.


ABD’ye göre bu açığı kapatmak için Avrupalı otomobil üreticilerinin ABD’de daha fazla üretim yapmaları ve Avrupa’dan gelen ithalatın azaltılması gerekiyor. Bu her ne kadar yapıcı ve olumlu geçen bir görüşme olsa da genel kanı ABD’nin yüksek çıkarlarına aykırı bir durum tespit edildiği takdirde Trump’ın tarifeleri yükseltmekten bir an bile çekinmeyeceği yönünde.

GM’YE UYARI NİTELİĞİ TAŞIYOR

Amerikan kulislerinde aslında bu görüşmenin, ABD’de dört fabrika kapatma kararı alan GM’ye bir uyarı niteliği taşıdığı, Avrupalı üreticilerin Trump ile konuşmalarında yeni bir şey olmadığı, zaten bilinen projeler üzerinde konuşulduğu dillendiriliyor.

Trump, ülkesinin pek çok ülke tarafından sadece bir pazar olarak görülmesini istemiyor. Eğer yabancı bir üretici ABD’de satış yapacaksa, bu ülkeye aynı zamanda katma değer bırakmasını ve istihdam sağlamasını bekliyor.


Toplantının öncesinde ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, AB ile aralarındaki temel sorunun ABD’nin AB’ye karşı verdiği yüksek ticaret açığı olduğunun altını bir daha çizdi.

AB’DEN GELEN İTHALATIN AZALTILMASI HEDEFLENİYOR

ABD’ye göre bu açığı kapatmak için Avrupalı otomobil üreticilerinin ABD’de daha fazla üretim yapmaları ve Avrupa’dan gelen ithalatın azaltılması gerekiyor. Böylece ABD’nin hammadde ve insan kaynağı otomobil üretiminde daha çok kullanılacak, ülke içinde istihdam ve toplam talep artacak.

KATMA DEĞER O ÜLKE İÇİNDE ÜRETİLMELİ

Bu açıdan Türkiye için de bir değerlendirme yapacak olursak, Türkiye’de Renault’tan sonra en fazla otomobil satan Volkswagen grubunun hiç üretim yapmadığı göze çarpacaktır. Trump'ın vurguladığı gibi katma değerin o ülke içinde üretilmesi, ülke insanına istihdam sağlanması, hammadde ve ara malın iç pazardan temin edilmesi çok önemli.

Patronların ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Dış Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ekonomi danışmanı Larry Kudlow ile de görüşmeleri beklenirken, toplantıya kısa süre kala Trump da toplantıda bulunacağını açıklamıştı.

Ancak Trump’ın toplantıdan hemen önce attığı tweet ile kendisini ‘tarifelerin adamı’ olarak tanıtması ve şimdiye dek yükselttiği tarifeler sayesinde ABD hazinesine milyarlarca dolar akıtmaktan memnun olduğunu açıklaması da dikkat çekici oldu.

PATRONLAR ABD’DE YENİ YATIRIM SÖZLERİ VEREREK TRUMP’I İKNA ETMEYE ÇALIŞTILAR

Avrupalı otomobil üreticileri Trump’ı ABD’de bundan sonra yapacakları yeni yatırımlar ve meydana getirecekleri iş fırsatlarını ortaya koyarak ikna etmeye çalıştılar. ABD’de yatırımlarına devam edebilmeleri için çalışma şartlarının ve genel çerçevenin bozulmaması gerektiğini belirttiler. Güney Carolina’daki üretim tesisi ile ABD’nin en büyük otomobil ihracatçısı olan BMW, Amerika’da 600 milyon dolar tutarında bir yatırım yapmak isteğini tekrarladı.

Volkswagen yönetim kurulu başkanı Herbert Diess, görüşmeye çantasında projeleriyle beraber geldi. Bu pakette Ford ile yapmak istedikleri üretim ortaklığı, örneğin pikap üretimi ve ABD’de kurmak istedikleri ikinci bir fabrika da vardı.

ABD’NİN OTOMOBİL DENKLEMİNDE GENERAL MOTORS

Geçtiğimiz haftalarda ABD’de dördü Michigan, Maryland ve Ohio eyaletlerinde ve biri Kanada'nın Ontario eyaletinde olmak üzere beş fabrikasını kapatacağını duyuran ABD’li otomobil üreticisi General Motors (GM) konusunda Başkan Trump oldukça sert açıklamalarda bulundu. Trump, GM’nin Çin ve Meksika’daki üretim tesislerini kapatmadığını, ancak ABD’de fabrika kapatarak kendisini teşviklerle destekleyen devletini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

TEŞVİKTEN MEN CEZASI

Trump gelecek yıl özellikle elektrikli otomobil imalatı için verilecek teşviklerden GM’yi mahrum ederek cezalandırmayı planlıyor.