TL' nin diğer para birimlerine olan değeri bir artıp bir düşerken cebimizdeki paraya ne oluyor

Son 1 yılda sansasyonel hareketlerin girdabından bir türlü çıkamayan TL'nin değeri aslında giderek azalıyor. Bilançosu da açlık sınırında dayanan milyonları vuruyor.
TL' nin diğer para birimlerine olan değeri bir artıp bir düşerken cebimizdeki paraya ne oluyor

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) bir açıklamada bulundu ve gıda enflasyonunun nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2.5 arttığını belirtti. Geçtiğimiz yıl nisan ayında yoksulluk sınırı 4,823 lira olarak kayıtlara geçmişti bu yıl nisan ayı itibariyle bu sınırın 4,945 lira olarak kayıtlara geçmesi bekleniyor.


Yoksulluk sınırının dolaylarında maaş alan insan sayısına bakıldığında ise çok az bir kitlenin gruba girebildiği ülkedeki acı gerçekler arasında. Peki bu durum yeni mi? 

Ülkedeki rakamsal ayrışmaların yani hsapların birbirini hiç tutmayıp her daim yoksulluk sınırında yaşayan vatandaş bolluğunun varlığı kabul görmüş ve uzun yıllardır hüküm süren bir olgudr. Fakan bu yıl artışı önlenemeyen borç yükü, TL zayıflığı ve yıllardır süregelen verimsiz yatırımlar gelecekteki tablonun daha vahim olacağı sinyallarini de vermektedir.

Geçmişte devlet eliyle yapıan borçlanmaların yeni düzende devlet garantörlüğüyle özel sektör tarafından yapılmaya başlamış ve verimli çalışmalara yönlendirilmeyen finansal kaynakların anapara ve faiz yükü özel sektör eliyle ödenememeye devam edilmektedir. 


Bundan sonraki dönemde yapılan reform çalışmalarının öngörülebilir sonuçlar verebilmesi ve yabancı yatırımın arttırılmasısüreci bir nebze toparlayabilecektir.