TCMB Başkanı'ndan ekonomide son durum açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini söyledi.
TCMB Başkanı'ndan ekonomide son durum açıklaması

Ekonominin iyileşme süreci sürüyor. Dolar bugün 5.16 seviyelerinde seyrediyor. Dün, son ayların en düşük seviyesini gören dolar 5,13 seviyelerine kadar geriledi. Doların yeni direnç noktası 5,10 olarak görülüyor.


"DENGELENME BELİRGİNLEŞTİ"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ekonomideki dengelenme eğilimi belirginleşmiştir. Dış talep gücünü korurken, finansal koşullardaki sıkılaşma ve zayıf iç talebin etkisiyle iktisadi faaliyet yavaşlamıştır.

Enflasyon görünümünü etkileyen faktörler yakından izlenerek para politikası araçları fiyat istikrarı doğrultusunda etkin bir şekilde kullanılmaya devam edecektir.


Alınan koordineli önlemlerin de katkısıyla enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsaması beklenmektedir."

2018 YILI KASIM AYI FİNANSAL İSTİKRAR RAPORUNU AÇIKLADI

TCMB, 2018 yılı Kasım ayı finansal istikrar raporunu açıkladı. Buna göre; mevcut rapor döneminde, gelişmiş ülke para politikalarında normalleşme eğiliminin sürmesi, küresel tahvil getirilerinde görülen artış, korumacı ticaret önlemlerinin yaygınlaşma ihtimali, İtalya’nın kamu borçluluğuna ve İngiltere’nin AB’den çıkış sürecine ilişkin endişeler küresel politika belirsizliğini artırmış ve finansal piyasalarda risk iştahının gerilemesine neden oldu.

Bu kapsamda, gelişmekte olan ülkelerde (GOÜ) piyasa oynaklıklarının ve belirsizlik algısının yüksek seyretmesiyle net portföy çıkışları, yerel para birimlerinde değer kaybı ve uluslararası borçlanma maliyetlerinde artış gözlendi. ABD dolarının değer kazanması, özellikle yabancı para (YP) cinsinden borçluluğu yüksek GOÜ’leri olumsuz etkiledi.

TCMB raporuna göre, iktisadi büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler kasımda arttı. Yıllık kredi büyümesi tarihsel ortalamaların altında gerçekleşti. Son dönemde, kredi standartlarında yaşanan sıkılaşmanın yanında kredi talebinde düşüş gözlendi. Piyasadaki oynaklık, bankacılık sektörünün likidite yapısına ilişkin göstergeleri ön plana çıkardı.