Tarımda kadın eli farkı

Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı'nın yüzde 60'ı kadın çiftçilerden oluştu. Program kapsamında 29 bin kadın çiftçi, 862 milyon lira hibe desteği aldı.
Tarımda kadın eli farkı

29 BİN KADIN ÇİFTÇİ, 862 MİLYON LİRA HİBE DESTEĞİ ALDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı'ndan yaralananların yüzde 60'ını kadın çiftçilerin oluşturduğunu belirterek, "Program kapsamında 29 bin kadın çiftçimiz, 862 milyon lira hibe desteği almıştır." dedi.


Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenen "Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un katılımıyla Meyra Palace Otel'de gerçekleştirildi.

ÇİFTÇİ KADINLARIMIZ, AİLENİN YAPI TAŞI VE KALKINMANIN ŞAMPİYONUDUR

Bakan Pakdemirli, törende yaptığı konuşmada, tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında en önemli rolü çiftçi kadınların oynadığını ifade ederek, "Çiftçi kadınlarımız, ailenin yapı taşı ve sürdürülebilir kalkınmanın şampiyonudur." diye konuştu.

İSTİHDAM İÇİNDE KADININ PAYI TARIMDA DAHA YÜKSEK

Bir ekonomist olarak, kadınların iş gücüne katılım oranını çok önemsediğini vurgulayan Pakdemirli, "Dünyada tarımsal iş gücünün yaklaşık yüzde 40'nı kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye'de ise toplam istihdam içinde kadının payı yaklaşık yüzde 31 iken, tarımda bu oran yüzde 45'i buluyor. Bu bağlamda, tarım sektörünü sırtlayan kadın çiftçilerimize yönelik faaliyetlerin çok büyük önem taşıdığını biliyoruz." ifadesini kullandı.


Pakdemirli, tarımsal üretim faaliyetine erkeklerden daha fazla katılımları dikkate alındığında, kadınlara tarımsal eğitim hizmetleri verilmesinin önem taşıdığını, Bakanlık tarafından 2003 yılından bugüne kadar kırsalda yaklaşık 2,1 milyon kadın çiftçinin eğitildiğini söyledi.

 KADINLARA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

Pakdemirli, Türkiye'de ev hanımı iken "hanım ağa" olan binlerce çiftçi olduğuna dikkati çekerek, "Kadınlarımıza imkan verilirse dünyayı bambaşka bir hale getirebilirler. Dört bilezikle bir buzağı alan ve 10 yıl içinde 1 milyon lira sermaye elde eden hanım kardeşlerimizin hayat hikayelerini dinlediğimde heyecanlanmış, aynı zamanda da mutlu olmuştum. Bu hayalinizin peşine düşerek, 2014 yılında bir ilde başlattığımız Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı'nı, 2018 yılında 7 bölgeye yaydık. 29 ilde, bin 60 kadın çiftçinin, girişimcilik eğitimleri kapsamında sertifika almalarını sağladık. 2 bin 60 kadın çiftçi, İŞKUR veya KOSGEB iş birliğiyle 70 saat, 4 gün süreli 'uygulamalı girişimcilik' eğitimleri alarak sertifika sahibi olmuşlardır." dedi.

"KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARMAK ADINA ÖNEMLİ ADIM ATILDI"

Türkiye'de ilk kez kırsalda kadına yönelik yapılan Tarımda Kadın Girişimciliği Programı ile kadınların hayallerinin gerçekleşmesine katkı sağlandığını belirten Pakdemirli, şunları kaydetti: "Üretici ve girişimci ruha sahip kadınlarımızı bilgilendirerek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak, tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak adına önemli bir adım atılmıştır. Kadınlar, her alanda yarattığı katma değerin, esirgemedikleri emeğin, Türkiye'nin gerçek gücü olduğunun farkına varmalıdır. Değiştirmek istediklerini sivil toplum kuruluşlarında en önde yer alarak, birlikler, kooperatifler kurarak ve yaşatarak yapmalıdırlar."