Kötü komşu Türkiye'yi ev sahibi yaptı

Milli ve yerli hamlelerin yapılması 2018’in sonunda hız kazandı ve yerlilik oranı yüzde 68'i buldu. 2019’da da tüm kararlılığı ile sürüyor.
Kötü komşu Türkiye'yi ev sahibi yaptı

Türkiye, geçmiş dönemlerde özellikle savunma sanayisinde ihtiyaçlarda dışa bağımlı olmanın ve her talebe anında cevap alamamamın sıkıntısını yaşıyordu.


Milli ve yerli ürünlere sahip olmak sanayimizi geliştirecek önemli bir hamle olarak göze çarptı. Böylelikle dışa bağımlı olunmayacak ve aynı azmanda maliyetleri ciddi anlamda düşürecektik.

ÜRETMEK VE İHRACAT FIRSATI

Ayrıca bu ürünleri ihraç etmek de ekonomimiz açısından önemli bir katkı sağlayacaktı. İlgili bakanlıklar devreye girdi. Sanayi-üniversite iş birlikleri kuruldu.

BEYİN GÖCÜNÜN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Bir takım teşviklerle insan kaynaklarının yurt dışına göçü engellenmeye çalışıldı. Ve tüm bu gelişmeler Türkiye’ye Ar-Ge’de kendisini geliştirme kapılarını araladı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milli ve yerli hamleler ile ilgili olarak yaptığı konuşmalarda “Kötü komşu bizi ev sahibi yaptı.” diye dile getirdiği gibi mevcut savunma sistemlerine ulaşamadığımız için kendi çözümümüzü yarattık

MİLLİ YAZILIM

Askeri platformlar ve komuta merkezleri arasındaki taktik bilginin güvenli şekilde taşınması amacıyla yürütülen çalışmalarda önemli bir başarıya imza atıldı. MilSOFT tarafından yerli ve milli taktik veri linki yazılımı geliştirildi.

Sistem entegrasyonu ve yazılım geliştirme alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulan MilSOFT, 20 yıldır özellikle savunma sanayisine özgün çözümler sunuyor.

Bugüne kadar 231 milyon dolarlık sözleşmeye imza atan şirket, yurt içinde ve dışında yazılım tabanlı çözümleriyle çok sayıda askeri platformda kritik görevler üstleniyor.

70 YERLİ PLATFORM HİSAR

Milli hava savunma sistemi Hisar için füze fırlatma, taşıma ve yükleme sistemi araçları ile bunların üstyapı donanımlarının prototipinin üretimi, Mersin'de tamamlandı.

İLK ARAÇ TAŞIMA VAGONU

Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ (TÜLOMSAŞ) araç taşıma vagonu üreterek yerli ve milli çözümlerde bir ilke daha imza attığı bildirildi.

İLK JET UÇAK MOTORU TESTİ

Türkiye'nin savunma sanayi atılımlarına, her gün bir yenisi daha ekleniyor. İlk milli helikopterin yerli motoru Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından test edildi.

Bakan Mustafa Varank İlk milli helikopterin motoru hakkında bilgi aldı. Yapılan açıklamaya göre milli helikopter motoru Ata helikopterinde kullanılacak.

AFLAMAM İLE ZARARLI MADDE TESPİTİ

TÜBİTAK tarafından gıdalardaki kanserojen ve sağlığa zararlı maddelerin tespitini yapan bir kit geliştirildi. Kite "AFLAMAM" adı verildi.

Bakan Varank, yurt dışından getirilen gıdalarda kanserojen madde bulunup bulunmadığını test eden gıda kontrol kitinin TÜBİTAK tarafından "AFLAMAM" adıyla yerlileştirildiğini bildirdi.

YERLİ HÜRKUŞ'LAR İÇİN YERLİ SİMİLATÖRLER GELİYOR

Yerli ve milli üretim olan ve Hava Kuvvetlerinin envanterine katılacak olan HÜRKUŞ'lar için yerli simülatörler üretilecek.

Hava araçlarında görev alan ve alacak pilotların eğitimlerinin en üst düzeyde sağlanması amacıyla uçak harekat, manevra ve acil durumların simüle edildiği simülatörlere ihtiyaç giderek artıyor.

MİLLİ MİKROİŞLEMCİ "ÇAKIL"

Bakan Varank, bilgi güvenliğinin "mutfağı" Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) Gebze'deki yerleşkesinde bulunan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezine (BİLGEM) bağlı laboratuvarları ziyaret etti.

Bakan Varank, "Silah sistemlerimizde kullanılan yabancı menşeli mikroişlemcilerin yerini alabilecek hızda ve düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları ülkemize ait milli bir işlemci tasarlanıyor." dedi.

YERLİ SİMİLATÖR DEDAS

Türk savunma sanayisi tarafından üretilen yerli Denizaltı Dalış Simülatörü (DEDAS), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine sunuldu.

Türkiye, son yıllarda savunma sanayisinde attığı adımlarla millilik ve yerlilik oranını artırarak gemilerinin inşası, sevki ve bakım-tutumlarını yapabilecek kabiliyet kazandı. İleri teknolojiye sahip kuvvetli deniz gücü için çalışan Türkiye, böylelikle denizlerdeki hakimiyetini artırmayı hedefliyor.

ALTAY TANKI

Türk Silahlı Kuvvetlerinin karadaki en önemli vurucu gücü olacak ana muharebe tankı Altay için 250 adetlik seri üretim proje sözleşmesi imzalandı. Ayrıca Altay Tankı İçin Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi başlatıldı.

-ÖZEL HABER-