Sanal dolandırıcılar “Efsane Cuma”yı fırsata çevirdi

"Süper/Şahane/Efsane Cuma" uygulamasının ülkemizde devreye girmesi ile birlikte yeni bir alana daha kavuşan sanal dolandırıcılara gün doğdu. Veri hırsızlarının en çok kullandığı yöntem "indirim kuponu taktiği" oldu.
Sanal dolandırıcılar “Efsane Cuma”yı fırsata çevirdi

"İNDİRİM KUPONU" VE "BEDAVA HEDİYE ÇEKİ" VAATLERİYLE BAZI ÖZEL BİLGİLERİ ELE GEÇİRDİLER

e-ticaret sitelerinden alışveriş yapan bazı tüketicilerin, "Süper/Şahane/Efsane Cuma" olarak ifade edilen kampanya dönemlerinde daha da artan "indirim kuponu" ve "bedava hediye çeki" vaatleriyle bazı özel bilgiler ile kredi kartı şifrelerini ele geçirilebildiği bildirildi.


Uzmanlar, ABD'de "Kara Cuma/Black Friday" olarak adlandırılan indirim günlerinin Türkiye'de de başlamasını fırsat bilen dolandırıcıların tüketicileri türlü vaatlerle kandırabildiğine dikkati çekti.

"FORMU DOLDURUN, X MAĞAZASINDAN YÜZDE 50 İNDİRİM KAZANIN" ALDATMACASI

Tüketicilerin bu dönemlerde alışverişe olan ilgisini tespit eden dolandırıcıların "Formu doldurun, X mağazasından yüzde 50 indirim kazanın" ya da "Bedava ürün kazanmak için telefonunuza gelen kodu girin" şeklinde mesajlar gönderdiğini aktaran uzmanlar, bazı vatandaşların bu yolla özel ve kredi kartı bilgilerinin çalınabildiğini, mobil ödeme yöntemiyle mağdur edildiğini kaydetti.

Sanal dolandırıcılar dijital dünyanın sunduğu erişim kolaylığı, kötü niyetli kişiler için adeta bir kapana dönüşmesine neden oldu.


ALIŞVERİŞ SİTELERİ TAKLİT EDİLİYOR

Siber güvenlik uzmanı Sedat Coşkun, tüketicinin günümüzde satın alacağı ürüne ''hemen'' ulaşmak istediğini, dolandırıcıların bu istekten çok yararlandığını söyledi.

Coşkun, bazı özel günlerde sanal alemdeki ürün reklamlarının daha da arttığını ifade ederek, "Siber dolandırıcılar, e-ticaret platformlarının siteleri taklit ederek sahte bir site oluşturuyor. Burada birebir aynı tasarım ve şablonlar üretiliyor. Tüketici reklama tıkladığında karşısında daha önce girdiği e-ticaret sitesinin tasarımı ile karşılaşıyor. Siber dolandırıcıların yegane amacı kişisel bilgi ve kredi kartı bilgi hırsızlığı. Tüketici girdiği sitede alışverişini sonlandırıp ürünü satın aldığını zannetse de sonrasında iş işten geçmiş oluyor." diye konuştu.

KISA MESAJLA MOBİL ÖDEME TUZAĞI

Uzmanlar, güncel indirim kampanyaları yapan firmalardan yollanmış gibi gösterilmeye çalışılan linklerde yer alan "X lira indirim kazandınız. İndirim hakkınızı almak için iki saat içinde bu kodu web sayfasına giriniz." türü mesajlarla tüketicinin yanıltmak istendiğini dile getiriyorlar.

Kısa mesajla gelen aldatıcı kampanya bildirimlerinde özellikle saat veya tarih aralığı verildiğini, kullanıcıya özel olduğunun belirtildiğini, böylece sahte kampanyaya katılmanın cazip hale getirilmek istendiğini de kaydediliyor.