Petrolde çıkar çatışmaları pazarı etkiliyor

Düşük karbonlu geleceğe geçiş sürecinde üç büyük petrol üreticisi Rusya, Suudi Arabistan ve ABD arasındaki stratejik çıkar çatışmasının küresel pazarda "yıkıcı" bir fiyat dalgalanmasına yol açabileceği ifade edildi.
Petrolde çıkar çatışmaları pazarı etkiliyor

RUSYA, SUUDİ ARABİSTAN VE ABD ARASINDA STRATEJİK ÇIKAR ÇATIŞMASI YAŞANIYOR

Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Enerji Politikaları Merkezi Başkanı Dr. Vitaliy Yermakov'un, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi için hazırladığı "Rusya, Suudi Arabistan ve ABD: Üç Büyük Petrol Üreticisi Arasında Tedarik Dinamikleri" başlıklı rapor üniversitede düzenlenen toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı.


PETROL PİYASALARI 2014-2018 DÖNEMİNDE SANCILI BİR YENİDEN DENGELENME SÜRECİ YAŞADI

Son 5 yılda küresel petrol piyasalarında ticaretin temellerinin yeniden oluştuğunun belirtildiği raporda, petrol piyasaları 2014-2018 döneminde sancılı bir yeniden dengelenme süreci yaşadı.

ABD'de kaya petrolünün düşük fiyatlara karşı dayanıklılık göstermesi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üreticileri üzerinde finansal strese neden oldu.

Son yıllarda petrolde net ihracatçı konumuna geçen ABD'de, kaya petrol üreticileri küresel arz eğrisindeki pozisyonlarını güvence altına alarak operasyonlarında kar elde etti.


Rapora göre, Suudi Arabistan'ın üretimde kesintiye giderek fiyatları yükseltme çabası, ABD'nin arz esnekliği sebebiyle kesintiye uğrayabilir.

Petrol fiyatlarının Haziran 2014'ten 2016'ya kadar düşük seyretmesi Rusya için zorluklara yol açtı. Buna rağmen Rusya 2017'de dünyanın bir numaralı petrol üreticisi oldu ve fiyatlar düşük seviyelerdeyken bile petrol üretebildiğini kanıtladı.

"RUSYA-OPEC ANLAŞMASI RUSYA'YA İSTİKRAR SAĞLADI"

Yermakov toplantıda yaptığı konuşmada, petrol fiyatlarındaki hızlı değişime dikkati çekerek, Amerika, Rusya ve Suudi Arabistan'ın toplam petrol üretiminin tüm dünyadaki üretimin neredeyse üçte birine denk geldiğini belirtti.

“PETROL TİCARETİ YENİ COĞRAFYALARA KAYDI”

Üretimdeki artışın petrol fiyatlarını düşürdüğünü vurgulayan Yermakov, "Amerika'nın üretim artışı herkes için sürpriz oldu. Petrol ticareti yeni coğrafyalara kaydı, özellikle Amerika, Avrupa ve Asya pazarlarını hedeflemeye başladı. Diğer taraftan Suudi Arabistan OPEC'te daha etkin rol oynamaya başladı." dedi.

Rusya ve OPEC arasında yapılan anlaşmanın beklenenden daha uzun soluklu olduğunu belirten Yermakov, anlaşmayla piyasadaki fazla petrolün tüketildiğini ve bu durumu piyasaya bir denge getirdiğini ifade etti.