Perakendeciler yeni hal yasasını destekliyor

Hal Yasası düzenlemesi ile öncelikle gıda fiyatında üretici-market makası daralacak. "Tarlada 1 lira, markette 4 lira fiyatına satılıyor" söylemleri tüketiciler ile perakendecileri karşı karşıya getirdi.
Perakendeciler yeni hal yasasını destekliyor

Tamamı yerli sermayeli olan 4 bine yakın satış noktası, 72 bine ulaşan çalışan, 2 milyon 500 bini aşkın metrekare alan ile sektöründe önemli bir gücü temsil eden Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, fiyatlardaki fahiş değerlerin düşürülmesi için Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan, yaş meyve ve sebze ticaretinin düzenlenmesinde köklü değişiklikler öngören Hal Yasası taslağı ile ilgili görüşlerini aktardı.


AMAÇ, SEKTÖRÜN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETMEK

Mustafa Altunbilek kurumları ile ilgili olarak “Türkiye genelinde 15 Perakendeciler Derneği'nin çatı örgütüyüz. En büyük amacımız, tüketicilerimize sağladığımız değeri artırmak, sektörümüzün önündeki sorunlara çözüm üreterek, Türkiye'mize, ülke ekonomimize daha fazla katma değer sağlamak. TPF çatısı altında bizler, Hükümetimizin vatandaşlarımızın alım gücünü artıracak, rahatlatacak, Türkiye ekonomisi için hayata geçirilen tüm girişimlerini destekledik, destekliyoruz.” bilgisini verdi.

HALLERİN MODERNİZE EDİLMESİ 100 GÜNLÜK İCRAAT PROGRAMI'NDA VAR

Federasyon Başkanı Altunbilek şu bilgileri verdi: "Hal Yasası, uzun süredir sektörümüzün gündeminde olan önemli bir konu. Bildiğiniz üzere üç yıl önce meyve-sebze fiyatlarının yüksek olması sebebiyle "Hal Yasası" çıkarıldı. Pazar ve market reyonlarında yer alan 28 farklı ürün karşılaştırıldı. Ve yeni bir düzenleme öngörüldü. Hükümetimizin 100 Günlük İcraat Programı'nda da yer alan hallerin modernize edilmesi çalışmaları devam ediyor.

KANUN SEBZE VE MEYVE TİCARET SEKTÖRÜNDE KÖKLÜ DÖNÜŞÜMLER ÖNGÖRÜYOR

Bakanlıklarımız, ilgili STK'ların da görüşleriyle kamuoyunda 'Hal Yasası' olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da düzenleme üzerine çalışıyor. Yeni düzenlemeyle sebze ve meyve ticareti sektöründe köklü dönüşümler öngörülüyor.


ÇALIŞMAYI DESTEKLİYORUZ

Aile bütçesine önemli ölçüde destek olacak, üreticiyi destekleyecek bu çalışmayı da sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye'nin de dahil olduğu, onlarca ülkenin yer aldığı araştırmaları incelediğimizde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sürdürülebilir tarım, gıda israfı ve beslenme sorunları en önemli konular arasında yer alıyor.

ZAİYAT AZALACAK

Üzerinde çalışılan Hal Yasası düzenlemelerini incelediğimizde, yeni yasayla birlikte zayiat azalacak. Ülkemizde açıklanan rakamlara göre 50 milyon ton yaş sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 30'u zayi oluyor. Bu ziyan, sadece fiyat etiketlerini etkilemiyor. O ürünün üretimi, taşınması da dahil olmak üzere üretim esnasında kullanılan su, yine üretimde kullanılan enerji, üreticinin emeği, lojistikte ve satış noktalarına ulaşıncaya kadar yaşanan kayıpları da eklediğimizde böyle bir lüksümüzün olmadığını düşünüyorum. Bu doğrultuda yeni düzenlemeyle birlikte soğuk hava depoları, soğuk zincir, ambalaj standardı konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. 

GIDA FİYATINDA ÜRETİCİ-MARKET MAKASI DARALACAK

Yerel zincirler olarak çok önemsediğimiz Hal Yasası düzenlemesini bizim açımızdan yorumlamak gerekirse; öncelikle gıda fiyatında üretici-market makası daralacak. Bu konuda çok mutluyuz. Yıllardır bu süreç doğru aktarılmadığı için "Tarlada 1 lira, markette 4 lira fiyatına satılıyor" söylemleri bizi tüketicilerimiz ile karşı karşıya getirdi.

ÜRÜNLER HALDEN BİZE GELENE KADAR BİRÇOK KEZ EL DEĞİŞTİRİYOR VE PAHALANIYOR

Yerel perakende zincirleri olarak bizim kamyonu tarlaya götürüp, ürünleri yükleyip, markete getirip, onları boylarına göre sınıflayıp, doğru koşullarda saklayıp, sonra da müşteriye taze taze sunmak gibi bir şansımız yok. Biz ürünlerimizi halden alıyoruz. Ürünler halden bize gelene kadar birçok kez el değiştiriyor ve pahalanıyor. Yeni düzenleme ile arz zincirinde görünmeyen şahıslar ve kalemlerin ortadan kaldırılması ve üretici birliklerinin vergisel anlamda daha avantajlı hale getirilmesi planlanıyor. Bu sayede sebze-meyve sepeti daha ucuza dolacak."

-ÖZEL HABER-