Parayı yönetmek

Parayı nerede saklayacağını bilenler her zaman geleceğin zenginleri oldu.
Parayı yönetmek

Ekonomik göstergeler, finansal  planlamalar,  refah  seviyesi; tüm bunlar cebimizdeki paranın bizlere ne kadar hizmet ettiğini ifade eden araçlar. Para özellikle şehir hayatında yaşamsal faaliyetler için bir gereklilik, doğum andan itibaren bağımlı olunan ve yaşamın belirli bir bölümünde başkaları tarafından karşılanan bir külfet. Para, yaşamın idame ettirilebilmesi için gerekli olan araç. Yoksunluğunda temel ihtiyaçların karşılanamayıp, lüks yaşamın yakınına yaklaşmanın  mümkün olmadığı bir ihtiyaç PARA.


Hergün mutlak surette kullanma zorunluluğu yaşadığımız bu ihtiyacın yönetimi; 'para yönetimi' günümüzün en önemli ve büyük sorunlarından. Hem çekirde hane bazında hem de ülkeler bazında bakıldığında bu sorunun çözülememesi yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesinde sorunlara yol açmaktadır. Peki para nasıl yönetilir?

FİNANSAL KAYNAK VERİMSİZ YERLERDE ERİR


Her yaşamsal birimin bütçe olarak adlandırılan bir parasal varlığı bulunmaktadır ve herbir hane (ülkeler de birer hanedir) stratejik planlamalarla eldeki finansal kaynağı temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra verimlilik arz eden yönlere kanalize etmemesi durumunda paranın refaha ulaşmadığı, yani yaşam kalitesine dönüşmediği bir döngü ile karşılaşır. Verimlilik arz eden faaliyetleri ülkeler ve firmalar  bazında katma değerli ürünler hane halkı bazında ise paranın gelecekteki değerinde düşmeye sebep olmayan faaliyetler olarak değerlendirebiliriz. 


Parayı kisi bazında değerlendirmek gerekirse Türkiye'de ortalama kazanç sağlayan bir insanın yeme,içme,barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra elde kalan parayı enflasyona bağımlılığının bu kadar yüksek olduğu bir dönemde  TL olarak tasarrufa etmek veya ayın başında alınan paranın ay sonuna kadar alındığı hesapta saklanması hata olacaktır. Paranın TL de kalması enflasyona maruz kalınan dönemlerde mantıklı olmayacaktır. Tasarruf edilecek paranın mutlak surette verim getirmesi ihtimali yüksek olan yerlere kanalize edilmesi gerekir. Örneğin Altın fiyatlarının yıllara yayılı olarak sürekli arttığı düşünülürse altın almak, büyüyen bir firma bünyesine katılarak paranın da büyümesini sağlamak,değerinin artması beklenen herhangi bir gayrimenkule yatırım yapmak veye en basit ve risksiz olanı fonda değerlendirmek olmalıdır.


Para kaynağının ülke bazlı yönetimi ise boyut ve işlevsel olarak daha büyük değerleri ifade eder. Ülkelerin temel yaşamsal faaliyetlere müsade eden ortam yarattıktan sonra gelecek nesillere umut vaadeden global bağımlılıktan uzak verimli alanlar yaratmaları gerekir. Uluslararası arenada varlık vaadeden ülkelerin ticari ilişkilerde katma değeri yüksek ürünlere eğilim göstermeleri doğru olacaktır. Öncelikle yeterli nitelikli çalışan kalitesine sonra da mutlak üstünlükler yasasından faydalanabilen ülke statüsüne ulaşmanın yolları sağlanmalı ve ithal edilen ürünlere karşılık verebilecek üretimler yapılabilmelidir.

PARAYI DOĞRU YERDE SAKLAYIN
Tüm bu detaylar ışığında bakıldığında; bireyden topluma ve ülkelere uzanan bu döngüde parayı yönetebilmek, paranın doğru zamanda doğru yerde olması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Tüm yaşamsal birimler parayı sevmeli ve onu en doğru yerde saklamalıdır.