ÖTV düzenlemesi otomotiv sektörüne iyi geldi

Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, ÖTV düzenlemesinden memnun olduklarını vurgulayarak bu gelişmenin daralan otomotiv pazarında rahatlama yaşatacağını ifade etti.
ÖTV düzenlemesi otomotiv sektörüne iyi geldi

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, "Otomotiv sektörüne uygulanan ÖTV oranını belirleyen matrahlardaki artış, otomobil alma noktasında olan tüketiciler için olumlu bir gelişme." dedi.


YALNIZCA MOTOR HACMİNE GÖRE DEĞİL MATRAHA GÖRE DE UYGULANAN ORANLARIN DEĞİŞTİĞİ BİR SİSTEME GEÇİLDİ

Ali Bilaloğlu, Özel tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına esas ÖTV matrahlarının yeniden tespitine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 24 Kasım 2016 itibarıyla sektöre uygulanan ÖTV oranları belirlenirken, yalnızca motor hacmine göre değil matraha göre de uygulanan oranların değiştiği bir sisteme geçildiğini anımsattı.

Bu yıl artan faiz, kur ve volatilitenin birçok regülasyona tabi olan, ürünleri ve satış sonrası hizmetleri sunma çalışmalarında orta-uzun vadeli planlamaya ihtiyaç duyan otomotiv sektöründe öngörülebilirliği zorlaştırdığını vurgulayan Bilaloğlu, Türkiye otomotiv sektörü toplam pazarının Ağustos’ta 2017'nin aynı ayına kıyasla yüzde 53 azalarak 35 bin 174 adet olduğunu belirtti.


Bilaloğlu, toplam pazarında da 2018'in Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azalarak 455 bin 943 adet olduğunu ifade etti. Otomotiv pazarının ilk çeyreği yüzde 2 artışla tamamladığını bildiren Bilaloğlu, ikinci çeyrekte ise yüzde 20'lik daralma gerçekleştiğini kaydetti.

"KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADIK"

Otomotiv sektörü için uzun vadeli öngörülebilirliğin elbette önemli bir unsur olduğunu ifade eden Bilaloğlu, şunları kaydetti: "İç pazar dinamiklerinin yanı sıra sanayisiyle, ülke genelinde yarattığı istihdamla, ilişkili sektörlere kattığı ivme ile lokomotif sektör konumundaki otomotiv sektörünün gelişiminin desteklenmesi büyük önem taşıyor. Bu bakımdan sektörümüzün memnuniyetle karşıladığı bir gelişme oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahları güncellendi. En alt vergi dilimi olan motor hacmi 1.6 altında bulunan ve ilk matrah sınırında yer alan çok sınırlı sayıda araç kalmıştı. Bu durum tüketicilere de otomobile ulaşım noktasında olumsuz yansıdı. Sektörümüzce ihtiyaç duyulan düzenlemeleri kamu ile paylaşırken bu konuyu da dile getiriyorduk. Otomotiv sektörüne uygulanan ÖTV oranını belirleyen matrahlardaki bu artış, otomobil alma noktasında olan tüketiciler için olumlu bir gelişme. Ancak şunu belirtmemiz gerekir ki sadece otomotiv sektörü değil, genel olarak tüm sektörlere baktığımızda, vergilerin yanı sıra Tüketici Güven Endeksi ve döviz kurlarındaki belirsizlik sektörler için çok önemli bir gösterge."

"SEKTÖRE CAN SUYU"

Otomotiv Sanayii Derneği'den (OSD) yapılan açıklamada ucuz, orta ve yüksek fiyatlı araçlardaki vergi yükünün fiilen düştüğü belirtildi.

Açıklamada, motor silindir hacmi 1600 cc ve altı araçlar için ÖTV matrahının alt limitinin yüzde 52 artışla 46 bin TL'den 70 bin TL'ye, üst limitinin ise yüzde 50 artışla 80 bin TL'den 120 bin TL'ye yükseltildiği anımsatıldı.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, yaptığı değerlendirmede ÖTV matrahının yeniden düzenlenmesinin pozitif bir gelişme olduğunu belirtti.

BAKANLIĞIMIZ, SEKTÖREL ANLAMDA HASSASİYETLERİMİZE HIZLA KULAK VERDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeler doğrultusunda sektöre can suyu olacak ilk adımın hızla atıldığını vurgulayan Yenigün, "Zaten hali hazırda pozitif bir hazırlık içinde olan bakanlığımız, bizleri kabul edip sektörel anlamda hassasiyetlerimize hızla kulak vererek gereken dolaylı ÖTV indirimini hayata geçirdi. Atılan bu adımı çok değerli buluyor ve sektör adına devletimize gönülden teşekkür ediyoruz. Binek otomobillere yönelik söz konusu düzenlemenin yanı sıra, hafif ve ağır ticari araçlar için de benzer düzenlemelerin kısa sürede hayata geçirilip açıklanacağından hiç şüphemiz yok." ifadelerini kullandı.