Koca Piri Reis gemisi 40 yaşında yeni araştırmalar için yolda

Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından “Koca Piri Reis Gemisinin 40 Yıllık Serüveni” adı altında kutlama etkinlikleri düzenlendi.
Koca Piri Reis gemisi 40 yaşında yeni araştırmalar için yolda

Düzenlenen etkinliğe TBMM Başkanı Yıldırım katılarak Koca Piri Reis gemisi ile ilgili kendi yaşamının da şahitlik ettiği konulara değinerek ve denizcilikle ilgili gündeme dair açıklamalarda bulundu.


“DENİZLERİMİZİN YAŞLI KURDU”

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından düzenlenen “Koca Piri Reis Gemisinin 40 Yıllık Serüveni” kutlama etkinliklerinde gemiyi “Denizlerimizin yaşlı kurdu” diye tanımladı.

Kutlama programında bir de konser verildi.

"KOCA PİRİ REİS,HAFIZASI OLAN BİR GEMİ"

Yıldırım, Koca Piri Reis gemisinin Türkiye’ye geldiği yıllarda dönemlerde öğrenci olduğunu ve tersanede gemi inşaatı yaptığını belirterek, “Ege’de yaşanan bu krizin doğal sonucu olarak Türkiye’nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini gözetmek amacıyla böyle bir yola gidilmişti. Denizleri yeniden keşfetmek, imkan ve kabiliyetlerimizi ortaya çıkarmak için Almanya’da inşa ettirilen bu gemi o günlerde büyük heyecanla Türkiye’ye getirildi.” diyerek Koca Piri Reis’in yürekli ve hafızası olan bir gemi olarak tanımladı.


“BİR MİLİM GERİ ADIM ATMAYACAĞIMIZI CÜMLE ALEM BİLMELİ”

Bugün Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nin uluslararası hukuka aykırı olarak Türkiye’nin deniz yetki ve menfaatlerini gasp etmek yolunda aynı şekilde hareket ettiklerini söyleyen Yıldırım, "Kıbrıs Adası’nın etrafında bulunan hidrokarbonların ortaya çıkarılması meselesinde ciddi bir kriz yaşanıyor. Doğu Akdeniz’in, KKTC’nin menfaatlerine, ülkemizin çıkarlarına aykırı her türlü oldubittiye Türkiye anında karşılık verir ve gereğini yapar. Denizlerdeki hak ve menfaatlerimizde bir milim bile geri adım atmayacağımız cümle alem bilmelidir” dedi.

“BUGÜN DENİZLERİMİZİN KARŞI KARŞIYA KALDIĞI EN BÜYÜK SORUN KİRLİLİKTİR”

Türkiye’nin 2023, 2071 hedeflerine ulaşmada denizlerin etkinliğinden de bahseden Yıldırım, “Bugün denizlerimizin karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan biri kirliliktir. Aynı tehdit bütün dünya denizleri için geçerlidir. Denizleri temiz tutmak hem de deniz dibindeki kaynakları ortaya çıkarmak mecburiyeti vardır.” ifadelerini kullandı.

YENİ ARAŞTIRMALAR İÇİN GÖREVE HAZIR

Piri Reis gemisinin Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’ne bağlı dört araştırma gemisinden biri olduğunu ifade eden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise “Ülkemizin denizcilik alanındaki bilimsel araştırmalarını geliştirmek ve stratejik öneme sahip konularda devletimizin ilgili kurumlarına destek olmak amacıyla 1978 yılında denize indirildi. Ülkemizin bilimsel deniz araştırmalarındaki ilk gemisi olan Piri Reis, aradan geçen 40 yılda ulusal birçok görevi başarıyla icra ederken üniversitemiz bünyesinde dünyanın farklı noktalarına da giderek uluslararası alanda bilim insanlarımızın başarılı araştırmalar yapmasını sağladı.