Sosyal medyada sahte banka hesabı dolandırıcılığına dikkat

Son dönemde devlet teşviğiyle bankalar tarafından yapılan kredi ve kampanyalar bazı dolandırıcılar tarafından sosyal medyada kullanılmaya başlandı. Bankalar adına açılmış sahte hesaplar, linki tıklayan kullanıcıların özel bilgilerini kaydediyor.
Sosyal medyada sahte banka hesabı dolandırıcılığına dikkat

İnsanların bazen birikimleri hırsızlarca çalınıyor. Bazen de kandırılarak ellerinden gidiyor. Birilerinin yıllarca biriktirerek kazandığını, kötü niyetli başkaları çıkarak onların ellerinden almak için çeşitli yöntemler icat ediyor. Dolandırıcılık her dönemde uygulanan can sıkıcı bir durumken artık günümüzde farklı boyut kazanmış durumda.


DOLANDIRICILAR SİYASİ VE EKONOMİK GÜNDEMDEN BESLENİYORLAR

Dolandırıcılıkta yeni yöntem siyasi ve ekonomik gündemi kullanarak daha profesyonel yöntemlerle insanları dolandırmaya dönüştü.

DESTEKLER DOLANDIRICILARIN İŞTAHINI KABARTTI

Devletin ekonomiyi iyileştirmek için yaptığı destekler, açıkladıkları paketler ve tüm kolaylaştırıcı işlemler dolandırıcılara yeni yöntemleri için ilham verdi. Sosyal medyayı da kendi lehlerine çeviren bu sanal hırsızlar oturdukları yerden, hiç yorulmadan sadece insanların dikkatsizliklerini kullanarak para kazanmaya yöneldiler.

KONUNUN UZMANLARINI DA KANDIRIYORLAR

Dolandırıcılar yöntemlerindeki ustalıkla konunun uzmanlarını bile kandırmayı başarabiliyorlar.


Dün öğle saatlerinde Türkiye’nin önemli ulusal gazetesi genel yayın yönetmeninin Twitter adresinden paylaşılan “Tüm kartlarınızın geriye dönük İadelerini almak için bugün son gün” mesajını retweet yapmasında olduğu gibi konunun uzmanlarının iyi niyetlerini de kötüye kullanabiliyorlar. Üstelik bu isim aynı gazetenin uzun yıllar ekonomi müdürlüğünü yapmış, konuya en vakıf isimlerden birisi olsa da farketmiyor.

Uzman gazetecinin dün kendi adresinden iyi niyetlerle paylaştığı ve aldığı uyarı yorumlarından sonra hesabından kaldırdığı tweet. Hesapta "mavi tık" yok ve takipci sayısının azlığı kendisini ele veriyor.

WEB SİTELERİNİ KOPYALIYORLAR

Dolandırıcılığın en çok kullanıldığı yöntem saygın kuruluşlarının web sitelerinin kopyalanması ve Twetter’ı yaygın olarak kullanmaları. Bu durumda çok dikkatli olmak ve kullanılan hesabı araştırmak gerekiyor.

SİBER SUÇLARDA CİDDİ YÜKSELİŞ GÖRÜLDÜ

Bu konuda Genç Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yusuf Bakkal’ın da bir açıklaması var.  Açıklamasında, sosyal ağların kullanımının artmasıyla siber suçlarda da ciddi bir yükseliş görüldüğünü belirtti.

37 MİLYON KİŞİ AKTİF KULLANICI DOLANDIRICILARIN İŞTAHINI KABARTTI

Bakkal, dolandırıcıların önce internet bankacılığı işlemlerinin güncellendiğini sahte banka hesaplarından duyurduklarını, daha sonra da birebir kurguladıkları internet sitesine müşterileri yönlendirdiklerini ve hesap bilgilerini ele geçirdiklerini kaydetti.

"MAVİ TİK İŞARETİNE DİKKAT EDİN"

Linke tıkladıktan sonra kaydını tamamlayan kullanıcılara "telefon ve internet paketi" hediye edileceği vaat edilen sitelerde birçok kişinin kart numaraları ile şifrelerinin deşifre edildiğini, hesapların bu yolla boşaltıldığını aktaran Bakkal, şu görüşleri dile getirdi:

"Sosyal medya platformlarında bir hesabın gerçek olup olmadığını anlamak aslında çok kolay. Resmi kurum ve kuruluşlar sosyal medyada açtıkları hesapları doğrulatarak isimlerinin yanına 'mavi tik' alıyorlar. Alınan bu 'mavi tik' bir hesabın platform tarafından onaylandığını ve güvenilir olduğunu ifade ediyor."

Dolandırıcıların kopyaladığı saygın kurumunun hesabını kendi dolandırıcılık faaliyetleri için kullanmak üzere atılmış bir mesaj örneği.

-ÖZEL HABER-