İş Bankası ile ilgili tartışmalar devam ediyor

Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatı ile birlikte vasiyeti gereği CHP’ye devredilen İş Bankası hisseleri ile ilgili tartışmalar ve konunun taraflarının açıklamaları sürüyor.
İş Bankası ile ilgili tartışmalar devam ediyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından zamanın şartlarında önemli bir ihtiyaca cevap vermek üzere yapılan ekonomik hamleler kapsamında kurulan İş Bankası’nın, Atatürk'ün vefatı ile birlikte vasiyeti gereği CHP’ye devredilen hisseleri ile ilgili tartışmalar yaşanıyor.


BİTMEYEN TARTIŞMALAR

10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini yuman Atatürk, mal varlığının büyük kısmını Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) bıraktığı İş Bankası hissesi tarihi süreç içerisinde siyasi ve hukuki tartışmalara neden oldu.

YÜZDE 28.09'LUK HİSSE

1924'te Atatürk'ün yönergeleriyle kurulan Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası özelliğindeki Türkiye İş Bankası’nın CHP’ye ait yüzde 28.09'luk hisse yeniden gündeme geldi.

ERDOĞAN, HİSSELERİN HAZİNEYE DEVREDİLMESİNİ İSTİYOR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, konu ile ilgili olarak “Hisselerin hazineye devredilmesi için yasal düzenleme yapılabileceğini” söyledi.


MHP HİSSELERİN DEVRİ KONUSUNA DESTEK VERİYOR

Erdoğan'ın bu açıklaması üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP’nin İş Bankası’ndaki hisseleriyle ilgili "Hazineye devri için kanun teklifi Meclis’e gelirse destek veririz" dedi.

Bugünkü grup toplantısında konuya tekrar değinen Bahçeli, Atatürk'ün hisseleri devrettiği parti ile bugünkü kurumun aynı değerde olmadığını vurgulayan açıklamalarda bulundu.

“SİYASİ PARTİLER TİCARİ FAALİYETTE BULUNAMAZ”

Konuyla ilgili tartışmalar devam ederken Avukat Alp Yılmaz, CHP'nin İş Bankası'ndaki hisselerini değerlendirdi. A Haber mikrofonuna konuşan Avukat Yılmaz, "Bu paraların geliş kaynağı itibarıyla bu hisselerin hazineye devredilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun hukuksal boyutu da var. Anayasa'nın 69. maddesinde çok açık bir hüküm var. Diyor ki ‘siyasi partiler ticari faaliyette bulunamaz.’ Siyasi partiler kanununun 67. maddesi de var. Aynı hüküm, aynen orada geçerli. Normal şartlarda siyasi partinin bakkal bile işletmesi kanunen mümkün değil." ifadelerini kullandı.

CHP HİSSELERİ SAVUNUYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu, partısının grup toplantısında konu ile ilgili "Hisseler bize ait değil sadece temsil ediyoruz" şeklinde bilgi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da bu süreçte bir açıklama yaparak, yapılan tartışmaların yargı kararına aykırı olduğunu kamuoyu ile paylaştı.

SERMAYENİN DÖRTTE BİRİ HİNT YARDIMLARINDAN

Tartışmaların yaşandığı süreçte Kurtuluş Savaşı sırasında Hindistan'daki Müslümanların Atatürk'e gönderdiği paralardan kalanının İş Bankası’nın kuruluşunda kullanıldığı konusu gündeme geldi.

Kurtuluş Savaşı yıllarında Hindistan'daki Müslümanların aralarında para toplayarak mücadelenin lideri Atatürk'e gönderdikleri, savaş döneminde kullanılan paraların artan kısmının İş Bankası'nın kuruluşunda sermaye olarak koyulduğu verilen bilgiler arasında yer aldı. Bankanın temelini oluşturan toplam sermaye 1 milyon lira iken, Hindistan’dan gelen paranın miktarı 250 bin lira olarak açıklandı. Bu da sermayenin dörtte birinin kaynağı olarak Hindistan yardımları işaret ediliyor.