İran ekonomisi çöküyor

İran, bir yandan ambargo, grev ve protestolar ile boğuşurken, bir yandan ekonomik baskılar nedeniyle 2019 yılı bütçesinde kısıtlamaya gitti.
İran ekonomisi çöküyor

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, başkent Tahran'da Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin meclise sunduğu bütçede kısıtlamalara gidildiğini belirtti.


Ekonomik sorunlar nedeniyle hem hükümet hem de hükümet dışı kurumlar olarak bazı kısıtlamalarla karşı karşıya kalındığını aktaran Vaizi, "Şu aşamada baskıların artması nedeniyle bütçede bir miktar kısıtlamaya gitmemiz gerekiyor." dedi.

Bütçe kesintilerinden bazı alanların etkilenmeyeceğini dile getiren Vaizi, "İmam Humeyni Yardım Komitesi, Refah Kurumu, emekliler ve kamu çalışanları bütçe kısıtlamalarından muaf tutulacak." diye konuştu.

ENFLASYON YÜZDE 27 GREVLER DEVAM EDİYOR

Son aylarda iran riyalinin dolar karşısında değer kaybetmesinden sonra yaşanan ekonomik sıkıntılardan sonra, kamyoncular, çelik işçileri ve kamu çalışanları grevlerine devam ediyor. 


Ahvaz'da çelik işçilerinin grevi 36.gününü doldurdu. İşçiler, maaşlarının ödenmesini, yolsuzluğun önlenmesini ve daha iyi şartlar altında çalışmak istediklerini dile getiriyorlar. Iran'da enflasyon oranı yüzde 27'yi aştı. İlk protestolar geçtiğimiz ocak ayında başlamış ve devrim muhafızları tarafından güçlükle basırılmıştı. 

4 KASIMDA AMERİKAN AMBARGOSU BAŞLAMIŞTI 

Amerikan Başkanı Donald Trump'ın İran ile nükleer anlaşmayı iptal etmesinin ve ambargo kararı uygulamasının ardından zaten zorda olan İran ekonomisi çöküşe geçti. İrili ufaklı yaklaşık 12000 yabancı firma ülkeden çekildi. 

Amerika İran'a olan ambargosunu kaldırması için İran'a 12 maddelik şart sunuyor. 

12 MADDELİK ŞARTLAR NELER?

 

1- İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına (UAEA) önceki nükleer programlarının askeri boyutlarını tamamen açıklamalı ve bu çalışmalarını daimi ve doğrulanabilir olarak tamamen bırakmalı.

2- İran, uranyum zenginleştirmeyi durdurmalı ve bir daha asla plütonyum işlememeli.

3- İran, UAEA'ya tüm ülkedeki tesislere koşulsuz erişim hakkı tanımalı.

4- İran, balistik füze üretimine son vermeli ve nükleer kapasiteli füze fırlatma ve geliştirmeyi durdurmalı.

5 - İran, gerçek olmayan suçlamalarla tutukladığı tüm ABD ve bu ülkenin ortak ve müttefiki olan ülkelerin vatandaşlarını serbest bırakmalı.

6 - İran, Hizbullah, Hamas ve Filistin İslami Cihad Hareketi de dahil olmak üzere Ortadoğu'daki tüm "terörist gruplara" desteğini geri çekmeli.

 

 7- İran, Irak hükümetinin egemenliğine saygı duymalı ve Şii milislerin silahsızlandırılması, tasfiyesi ve yeniden entegrasyonuna izin vermeli.

8- İran, Husi milislere askeri desteğini kesmeli ve Yemen'de barışçıl siyasi çözüm için çalışmalı.

9- İran, Suriye'nin tamamında İran komutasında bulunan güçleri geri çekmeli.

10- İran, Afganistan ve bölgedeki Taliban ve diğer teröristlere verdiği desteği kesmeli ve El Kaide’yi barındırmayı bırakmalı.

11- İran, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün dünyadaki terörist ve militan ortaklarına verdiği desteği kesmeli.

12- İran, birçoğu ABD'nin müttefiki olan komşularına karşı tehditkar davranışlarına son vermeli, İsrail'i yok etme ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerine füze atmaktan vazgeçmeli.