İllerde borçluluk arttı, takibe düşme azaldı

Bankacılık sektöründe borç verme sürdürülebilirliği açısından kritik önem taşıyan kredilerin mevduata oranı, bu yılın ocak-eylül döneminde 79 ilde yüzde 100'ü aştı.
İllerde borçluluk arttı, takibe düşme azaldı

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatları bu yılın 9 ayında 2016'nın aynı dönemine kıyasla yüzde 21,1 artarak 1 trilyon 511 milyar 833 milyon lira oldu. Bankacılık sektörü toplam nakdi kredileri de yüzde 23,3 yükselerek 2 trilyon 22 milyar 858 milyon liraya ulaştı.


Bankacılık sektörü mevduatlarındaki yüzde 21,1'lik artışa karşın verilen kredilerde yüzde 23,3 yükseliş kaydedilmesi, il bazındaki kredi/mevduat oranlarına da yansıdı.

Sektörün borçlandırma sürdürülebilirliğini sağlamasında kritik önem taşıyan göstergelerden kredilerin mevduata oranı, Eylül 2017 itibarıyla 79 ilde yüzde 100'ü aştı. Söz konusu oran, 2016'nın eylül sonunda 77 ilde yüzde 100'ün üzerinde bulunuyordu.

Kredi/mevduat oranındaki bu gelişmeye karşın verilen kredilerde geri dönüşümün sağlanmasında ilerleme kaydedilmesi dikkati çekti.


Türk bankacılık sektöründe bu yılın eylül sonu itibarıyla verilen 2 trilyon liralık nakdi kredinin yüzde 3,1'i takibe düştü. Bu oran, geçen yılın aynı döneminde yüzde 3,3 düzeyinde bulunuyordu. 

Söz konusu dönemde takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranı 65 ilde geriledi, 16 ilde ise arttı. Böylece hem sektör toplamında hem de il bazında kredilerin geri dönüşümünde iyileşme yaşandı.