İhracat için yeni pazarlar reçetesi

Devletin sağladığı teşvikler ve kamu kurumlarının uygulamalarında yaptıkları indirimlerin ardından rahatlayan işletmelerin bundan sonraki hedefi şu anda olduğundan daha fazla ihracat noktasına ulaşarak yeni pazarlar bulmak oldu.
İhracat için yeni pazarlar reçetesi

Devletin KOBİ’lere yönelik destek paketi sunmasının ardından kamu kurumların uygulamalarında fiyat indirimine gitmeleri gibi adımlar piyasaların önünü açtı. Uzmanlar, böylelikle daha fazla hareket ve yatırım kabiliyeti bulan işletmelerin, ihracata yönelmeleri gerektiğini, ekonomiyi rahatlatıcı bir formül olarak öneriyor. Piyasalarda da ihracatın artırılması faaliyetlerinin ekonomiye ivme kaydettireceği görüşü hâkim.


İHRACAT HAMLELERİ ÖNEM KAZANDI

İhracatçı firmaların finansmana erişimi noktasındaki sorunlarının yeni teşviklerle aşılmasının ardından KOBİ'ler alacakları kaynakla yeni makine, tezgâh gibi üretimlerini artıracak yatırımlar yapacak, teknolojilerini yenileyerek verimlerini artıracak. Bu aşama geçildikten sonra ihracatın artması için bugünkünden daha çok noktaya ulaşılması gerekiyor.

İHRACAT NOKTALARI ARTMALI


Türkiye toplam ihracatının yüzde 51’ini Avrupa Birliği’ne (AB) yapıyor. AB’deki alım rakamlarının iyi olması ve bu ülkelerin Türkiye’ye yönelik ürün talepleri ve siparişlerinin artması ihracat için önemli bir fırsat oluşturuyor. Türk ihracatçısının aldığı siparişi istenilen zamanda hazırlayarak teslim etme disiplini ile tanınması da önemli bir avantaja dönüşüyor.

Türkiye’nin ihracat yapacağı ülkeler değerlendirildiğinde AB’den sonra son zamanlarda Irak, Rusya, eski SSBC ülkeleri, Afrika ve İran ön plana çıkıyor.