İhracat rakamları açıklandı

Ticaret Bakanı Pekcan, ocak ayı ihracat rakamlarını "Özel ticaret sistemine göre ocakta ihracatımız 13 milyar 171 milyon dolar, genel ticaret sistemine göre de 13 milyar 904 milyon dolar oldu." diyerek paylaştı.
İhracat rakamları açıklandı


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Özel ticaret sistemine göre ocakta ihracatımız 13 milyar 171 milyon dolar, genel ticaret sistemine göre de 13 milyar 904 milyon dolar oldu." diyerek "Bakanlık olarak 2019 yılı boyunca dış ticaret verilerimizi hem özel hem de genel ticaret sistemine göre paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

İTHALAT VERİLERİ

Bakan Pekcan, "Özel ticaret sistemine göre ocakta ithalatımız 15 milyar 709 milyon dolar, genel ticaret sistemine göre de 16 milyar 220 milyon dolar oldu." şeklinde konuştu.

İTHALAT ARTTI İHRACAT AZALDI

ÖTS'ye göre ocak ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,93 oranında arttı, ithalat ise yüzde 27,01 oranında azaldı.


2019 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre;

İhracat, yüzde 5,93 artarak 13 milyar 171 milyon dolar,

İthalat, yüzde 27,01 azalarak 15 milyar 709 milyon dolar,

Dış ticaret hacmi, yüzde 14,95 azalarak 28 milyar 880 milyon dolar oldu.

Ocak ayında dış ticaret açığımız 9 milyar 98 milyon dolardan 2 milyar 538 milyon dolara geriledi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI AZALDI

Dış ticaret açığı ise, 2018 yılı Ocak ayındaki 9 milyar 98 milyon dolar seviyesinden yüzde 72,08 oranında azalarak 2 milyar 538 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83,85 oldu.

İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 yılı Ocak ayında yüzde 57,77 iken, 2019 yılı Ocak ayında yüzde 83,85 olarak gerçekleşti.

Ülkelere Göre İhracat (Milyon Dolar)

Ülkelere Göre İthalat (Milyon Dolar)

DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİNDE UYGULANAN SİSTEMLER

Ticaret Bakanlığı web sitesinden yaptığı açıklama ile dış ticaret verilerini açıkladıkları sisteme dair bilgi verdi:

Tüm dünyada dış ticaret istatistikleri iki ana kategoride gruplandırılmaktadır; “Genel Ticaret Sistemi (GTS)” ve “Özel Ticaret Sistemi (ÖTS)”. Genel Ticaret Sistemi (GTS), Gümrük alanlarına ve serbest bölgelere giren ve çıkan mallar da dış ticaret verisinde kaydedilmektedir. Özel Ticaret Sistemi’nde (ÖTS) ise gümrük sınırı esas alınmaktadır. Bu tanıma göre serbest bölgeler ve gümrük antrepoları gümrük sınırı dışında yer almaktadır.

GTS DAHA YAYGIN

Dünya örneklerine bakıldığında; GTS kullanımının ÖTS’ye nazaran daha yaygın olduğu görülmektedir. Türkiye’nin de dahil olduğu 74 ülke ÖTS ile dış ticaret verilerini açıklamaktadır.  AB ülkelerinin genellikle ÖTS’yi tercih ederken, İngiltere başta olmak üzere bazı AB ülkeleri ile beraber, ABD, ÇHC, Kanada, Japonya, Rusya, G. Kore ve Hindistan gibi toplam 117 ülke ise GTS’yi kullanmaktadır. Fransa ve İtalya ise ÖTS’yi benimsemekle birlikte ham petrol, petrol ürünleri ve doğalgaz dış ticaretini GTS esaslarına göre oluşturmaktadır. Ülkelerin çoğu tek bir sisteme göre veri yayımlamakla birlikte her 2 sisteme göre de veri üretilebilmektedir. TÜİK 2013 yılından itibaren kayıtlarını gem ÖTS hem GTS’ye göre tutmakta, ancak sadece ÖTS verilerini açıklamaktadır. Ülkemiz Merkez Bankası da Ödemeler Dengesi hesaplarında GTS sistemini kullanmaktadır.

Ticaret Bakanlığı olarak 2019 yılı Ocak ayı itibariyle, çok daha kapsamlı olan ve dünyadaki büyük ekonomilerin kullandığı Genel Ticaret Sistemine göre de kayıtları analiz etmeye ve açıklamaya başlıyoruz. Biz Bakanlık olarak 2019 yılı verilerini hem ÖTS hem de GTS olarak vermeye başlayacağız.