Her çırak, çocuk işçi değil

2018 “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” olarak kabul edildi. Eğitim gören ve bunun için işletmelerde staj yapan çocukların dışındaki çocuk işçilik 90’lı yıllara göre azalsa da sorun olmaya devam ediyor.
Her çırak, çocuk işçi değil

MESLEK LİSELİLER STAJ YAPIYOR

Meslek liselerinde örgün eğitim sisteminde mesleki eğitim gören ortaöğrenim seviyesindeki öğrenciler eğitimini gördükleri branşlardaki işletmelerde haftanın belirli günleri çalışarak staj yapıyorlar.


İŞLETMELERDE ÇALIŞANLAR MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE DEVAM EDİYOR

İşletmelerde çalışan ama aynı zamanda eğitim alarak yaptıkları işte belge almak isteyen öğrenciler de yaygın eğitim sisteminde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eski adı Çıraklık Eğitim Merkezi olan, şimdi de Mesleki Eğitim merkezleri denilen okullara devam ediyorlar.

Çıraklık eğitiminde pratik eğitimi usta öğreticilerinden alan çocuklar aynı zamanda okullarında da teorik eğitimlerini alıyorlar. Böylece bir yandan eğitimlerine devam ederken, bir yandan meslek öğreniyorlar.


EĞİTİM GÖRMEDEN ÇIRAKLIK YAPAN ÇOCUK KALMAMALI

Bu iki alternatifin dışında hiç eğitim görmeden çırak olarak çalışan öğrencilerin sayısı 90’lı yıllara göre çok azaldı ise de hiç olmaması yetkililerin temennisi. Bu konuda TUİK’ten kapsamlı bir araştırma sonucu bekleniyor.

Çocuk işçiler, aileler, işverenler ve kurumların birlikte mücadele etmesi gereken bir konu olarak dikkat çekiyor.

“ÇOCUKLAR İŞÇİ DEĞİL ÖĞRENCİ OLMALI”

Çocuk işçiliği ile her zaman yoğun mücadele ettiklerini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “UNICEF ile yürüttüğümüz Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programıyla çocuk işçiliğine karşı mücadelemiz sürüyor. 10 ilde bin 500 çalışan ve yöneticiye bu konuda farkındalık eğitimi verdik ve bu 10 ilde 25 çalışanı çocuk işçiliği konusunda uzmanlaştırmak amacıyla yapılan eğitimleri de tamamladık.” dedi.