Gurbetçi vatandaşlar konut sektörünü canlandıracak

Yabancıların Türkiye’den konut almalarındaki artış 2018’deki gibi devam ederse sektör rahatlayacak. Fakat bunun için bir de Avrupa’daki bankaların ülkemizdeki gayrimenkulü teminat olarak kabul etmeleri ve kredi sağlamaları gerek.
Gurbetçi vatandaşlar konut sektörünü canlandıracak

Türkiye gayrimenkul sektörü 2018 yılında yabancı yatırımcının ilgisini çekmeyi başardı. 2018 yılında yabancılara yapılan konut satışı bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 80 artış gösterdi.


YABANCI SATIŞLARI İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ HAREKETLENDİRECEK

Konu ile ilgili açıklama yapan gayrimenkul firması Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz “Yabancı bankalar Türkiye’deki gayrimenkul yatırımlarını mortgage sistemine dahil ederlerse 2019 yılı satışları rekor seviyede geçer” yorumunu yaptı.

İSTANBUL 14 BİN KONUTLA BİRİNCİ SIRADA

TÜİK verilerine göre 2017 yılına kıyasla yabancıya satışların yüzde 80 seviyesinde arttığı sektörde; İstanbul 14 bin konutla birinci sırada yer alırken, Antalya 2 bin 7 yüz konutla ikinci, Bursa ve Ankara 2 bin 133 konutla üçüncü sırada yer aldı.

2019’DA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ YÜKSELECEK

Özellikle döviz kurunun yükselmesiyle paralel olarak artan yabancı ilgisinin banka desteğiyle daha da artacağını belirten Mahmut Alper Tuğsuz gerekli çalışmaların yapılması halinde gayrimenkul satışlarında büyük yükselme beklediklerini aktardı.


ORTADOĞU ÜLKELERİNİN TÜRKİYE’YE OLAN İLGİSİ AVANTAJ

Ortadoğu ülkelerinin Türkiye’ye olan ilgisinin devam etmesinin sevindirici olduğunu kaydeden Tuğsuz, Irak’ın başı çektiği yatırım sıralamasında İran, Suudi Arabistan ve Rusya Federasyonu’nun ilgisinin gayrimenkul sektöründe kayda değer bir hareketlilik sağladığına değindi.

GURBETÇİLERİN BÜYÜK PAYI VAR

Yabancı yatırımcı sayısının bu seviyeye çıkmasında gurbetçi vatandaşlarımızın ilgisinin de büyük bir pay sahibi olduğunu aktaran Tuğsuz, “2018 yılında yabancılara satılan 40 bine yakın konutun önemli bir kısmını gurbetçi vatandaşlarımızın aldığını görüyoruz. Yurt dışında uygulanan uzun vadeli ve düşük faizli kredi avantajlarından yararlanmadan bu yatırımların gerçekleşmesi gurbetçilerimizin vatan sevgisinin bir özetidir.

GURBETÇİ VATANDAŞLAR 500-600 BİN KONUT DAHA ALABİLİR

Gerek kamu gerekse özel bankalarımızın ve hükümetin girişimiyle Türkiye’deki gayrimenkullerin yabancı bankalar nezdinde değerlendirilerek mortgage sistemine dahil edilmesi durumunda gurbetçi vatandaşlarımızın 500-600 bin konut daha alacağını öngörüyorum” dedi.

GURBETÇİ VATANDAŞLARIMIZ YATIRIMLARINI TÜRKİYE’DE DEĞERLENDİRİYOR

Mortgage’ye dahil olunması durumunda Türkiye’de faizlerin yüzde 1’in altına inmesiyle yurt içinde yaşanan hızlanmanın daha da üstünde bir hızlanma beklediklerini kaydeden Tuğsuz sözlerine şöyle devam etti: “Gurbetçilerimizin geleceklerini güvence altına almak için yaptıkları tasarruflar ve birikimleri var. Bizim ülke olarak gurbetçilerimizin bu birikimlerini Türkiye’de değerlendirmelerini sağlamamız gerekiyor.

AVRUPA’DAKİ BANKALAR TÜRKİYE’DE KONUT SATIŞINA KREDİ VERMELİLER

Bu bağlamda Avrupa’daki bankaların Türkiye’de konut satışına kredi vermeleri kritik önem taşıyor. Avrupa’da kredi faizlerinin düşüklüğü ve vadelerin uzunluğu bizim için büyük bir avantaj. Şu anki sistemde Avrupa’daki bankalar ülkemizdeki gayrimenkulü teminat olarak kabul etmiyorlar.

15-20 YIL ÖNCE TEMİNAT KABUL EDİLİYORDU

15-20 yıl önce kabul ettikleri teminatı bugün reddediyorlar. Dolayısıyla gurbetçilerimiz ancak ihtiyaç kredisi gibi kısa vadeli ve yüksek faizli kredilerle nakit ihtiyaçlarını karşılayarak Türkiye’den gayrimenkul satın alımı yapabiliyor. Avrupa’da yaşayan yaklaşık 6 milyon vatandaşımızın da beklentisi bu yöndedir diye tahmin ediyorum. Eğer ülkemizi sisteme dahil edebilirsek 2019 yılı Türkiye gayrimenkul sektörü için rekor yılı olacaktır” dedi.