Girişimciler 1.8 milyar liralık fonla desteklenecek

Bakan Varank, Girişimcilik Vakfı'nın düzenlediği "topluma geri verme" kültürüyle farkındalık oluşturmayı amaçlayan "Giveback Gala" etkinliğinde katıldı. Katılımcılara Tech-InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı'nı anlattı.
Girişimciler 1.8 milyar liralık fonla desteklenecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, galada yaptığı konuşmada "TÜBİTAK eliyle Tech-InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı'nı hayata geçirdik. Tech-InvesTR kapsamında yaklaşık 1.8 milyar liralık bir fon kurulmasını ve girişimcilerin desteklenmesini planlıyoruz." dedi.


GİRİŞİMCİLİK VAKFI 5 YILDA 3.5 MİLYON GENCE DESTEK VERDİ

5 senede 3,5 milyon gence dokunan Girişimcilik Vakfı’nın, 214 gencin eğitim programlarına katılmasına ve 50'nin üzerinde teknoloji girişiminin ortaya çıkmasına katkı sağladığını ifade eden Varank, şöyle konuştu:

"DAHA FAZLA GENÇ YARARLANMALI"

“Görece genç bir vakıf için bu rakamlar iyi gözüküyor. Bu kadar güçlü isimlerin olduğu bir yerde 350 bin başvurudan sadece 214 gencin fellow programına kabul edilmesi bence yeterli değil. Bu rakamı arttırmak gerekiyor.”

"TEKNOPARKLARA 530 MİLYON LİRA DOĞRUDAN DESTEK SAĞLADIK"

Ar-Ge'den üretime, ticarileşmeden ihracata kadar her kademeyi dikkatle ele aldıklarını vurgulayan Varank, sözlerine şöyle devam etti:


"54 ilimizde kurduğumuz 81 Teknopark izlediğimiz politikaların en somut göstergelerinden. Teknoparklara bugüne kadar 530 milyon lira doğrudan destek sağladık. Bunun yanı sıra girişimcilere vergisel avantajlar ve nakdi destekler de sunuyoruz. Desteklerimizi tasarlarken kuluçka firmalarına öncelik verdik. Teknoparklarımızda en az yüzde 10 oranında kuluçka firması bulunmak zorunda. Kuluçka firmalarına yüzde 50 kira indirimi uygulamasını hayata geçirdik. Eğer girişimcimiz kamu destekli bir proje yürütüyorsa, kira indirimini yüzde 75'e çıkardık. Teknoparkların bir diğer önemli özelliğiyse firmalar arasında etkileşimi sağlıyor oluşu. Yatırım fonlarıyla ilişkiler, ticarileşme, kurumsallaşma ve ortak Ar-Ge gibi alanlarda kurulan bağlantılar firmalara yeni vizyonlar kazandırıyor."

"TEKNOLOJİ TABANLI GİRİŞİMLERDE ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP"

Varank, Türkiye’nin perakende ticaret tabanlı işlerin yanı sıra, teknoloji tabanlı girişimlerde önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, "Nitekim TÜBİTAK destekleriyle, bu alanda çalışmak isteyen girişimcilerin her zaman yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı kayda değer bir örnek. Bakın altı senede bin 94 firmanın kurulmasını sağladık ve 159 milyon lira sermaye desteği verdik." ifadelerini kullandı.

"4 BİN 500’ÜN ÜZERİNDE TEKNOLOJİ TABANLI FİRMA İŞ FİKRİ BAŞVURUSU YAPTI"

Geçen sene BiGG kapsamında Akıllı Ulaşım, Enerji ve Temiz Teknolojiler, Akıllı Üretim Sistemleri, İletişim ve Sayısal Dönüşüm, Sağlık ve İyi Yaşam, Sürdürülebilir Tarım ve Beslenme alanlarında çağrılar açtıklarını kaydeden Varank, "İlk çağrımız sonucunda 136 teknoloji tabanlı firma desteğe hak kazandı. İkinci çağrı kapsamında 4 bin 500’ün üzerinde iş fikri başvurusu topladık. Şu an son değerlendirmeler yapılıyor. Haziran itibarıyla desteklenecek teknoloji tabanlı iş fikirleri belirlenmiş olacak." dedi.

"HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI FON BAŞVURULARINI 15 ŞUBAT'A KADAR ALACAK"

Varank, yine TÜBİTAK eliyle "Tech-InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı"nı hayata geçirdiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Programın amacı, Ar-Ge yoğun erken aşamadaki girişimlerin fon ihtiyaçlarını karşılamak için girişim sermayesi fonlarının etkinleştirilmesi. İlk aşamada TÜBİTAK tarafından desteklenmesi planlanan fonlar seçildi, Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığımız bu fonların başvurularını 15 Şubat'a kadar alacak ve yapacağı değerlendirmelere göre bu fonlara katılım tutarlarını belirleyecek."